Сви подухвати након бујичних поплава 2014. године: Санација клизишта у Малом Зворнику

Пешачки мост на Дрини, државни гранични прелаз, који спаја Мали Зворник и Зворник, затворен је 16. маја 2014, године, око 16.00 часова, због појаве неконтролисаног одрона у Малом Зворнику, у непосредној близини моста. Недуго потом, дошло је до пуцања цеви за воду и прекида у водоснабдевању низводно од Старог моста, а искључен је и плин због потпуног оштећења плинских водова. 

Оно што се тих дана дешавало у Подрињу су била тецишта, са којима се наши еминентни геолози ретко срећу и што је захтевало други приступ моделовања и санирања.

У сусрет проблему, сопственим снагама, малозворничани су крајем маја и почетком јуна почели постављање дренажних цеви на клизишту код граничног прелаза Стари мост. Постављали су их радници комуналног, ватрогасне јединице и одабрани део срчаних волонтера – добровољаца. Површине захваћене клизиштем су већим делом у приватном власништву породице Буљубашић, а један од власника је указао и на тачне локације извора. Само клизиште било је у два нивоа, а дренажа се као примарни поступак санације радила на горњем делу.

Од свих предвиђених и најављених радова, током јесени 2014. године, окончано је чишћење целокупног наноса у корито Дрине, а пре почетка грејне сезоне реконструисан је гасовод на оштећеној деоници.

Санација клизишта скуп је и дуготрајан процес. Подразумева: дренирање (уклањање вишка воде, јер је вода важан елемент у активирању клизишта, у околностима бујичних поплава пресудан), уклањање нестабилних делова терена, а када је сидрење нестабилних слојева у питању захтева геотехничке мере, торкретирање, тако што се површине стабилизују набаченим шприц бетоном-торкретом, или цементирање распуцалих стена у усецима да не дође до обрушавања.

После нешто више од две године, када је услед великих поплава прорадило огромно клизиште крај магистралног пута Лозница – Љубовија, у близини Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Малом Зворнику, завршена је његова санација по пројекту који је урадио Саобраћајни институт ЦИП из Београда. Посао је финансирала држава. Извођач радова било је предузеће „Ратко Митровић – нискоградња”, у власништву компаније „МБА Миљковић”, а званичан завршетак свечано је објављен у петак 16. септембра, када је обележена 61. годишњица општине Мали Зворник.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, посетила је Мали Зворник након две године, како би обележила завршетак санације клизишта крај Граничног прелаза Стари мост, у близини Моста краља Александра Првог Карађорђевића у Малом Зворнику.

Михајловић је, у пратњи државног секретара у Министарству грађевинарстрва, саобраћаја и инфраструктуре Миодрага Поледице и директора ЈП „Путеви Србије Зорана Дробњака, посетила утврђено клизиште, које је током мајских поплава 2014. поделило општину на два дела. Мали Зворник је био одсечен више од 20 дана, саобраћај потпуо прекинут, а јужни део општине одсечен од центра Малог Зворника.

Нема малог или великог места, пута, моста, рекла је Михајловић истичући да нико у Србији неће бити заборављен када је реч о развоју инфраструктуре.

„Радови на клизишту коштали су више од 70 милиона динара, а укупно је у путеве на територији општине Мали Зворник уложено 2,5 милијарди динара”, рекла је Михајловић.

Клизиште је више од две године угрожавало комуникацију и успоравало саобраћај на државном путу I Б реда број 28, Мали Зворник-Љубовија – Рогачица – Костојевићи – Ужице – Кнежевићи – Кремна – државна граница са Босном и Херцеговином (гранични прелаз Котроман).

Према речима Зорана Јевтића, председника општине Мали Зворник, реч је о подухвату значајном за Подриње, као што је и реконструкција пута од Бање Ковиљаче према Љубовији, која се приводи крају.

„Захваљујући подршци Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проблем клизишта решили смо на најквалитетнији начин, у рекордном року, уз све потешкоће са прилазним путем, поновљеним периодима обилних падавина и оно је сада безбедно. Осим тога, Влада Србије и надлежно министарство заслужни су што ће Дринска магистрала поново оживети и што коначно, након четири деценије, имамо нов и квалитетан пут дуж целе општине”, нагласио је тада Јевтић.

Процењена штета на територији општине Мали Зворник, након незапамћених бујичних поплава и одрона који су 2014. изазвани бројним клизиштима, била је око милијарду динара, односно нешто мање од девет милиона евра.

Нову наду и умерени оптимизам, у јуну 2014. пружио је долазак потпредседнице Владе, ресорне министарке Зоране Михајловић, са тимом стручних сарадника из Саобраћајног института ЦИП и ЈП „Путеви Србије”. Њихово присуство било је гаранција и потврда да Република преузима бригу о општини Мали Зворник, до тада мало присутној у пројектима хитне санације.

Извори: Новинска агенција Танјуг / Мали Зворник Инфо / Лозница инфо / Блиц

Видео записи: Општина Мали Зворник 

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Клизиште поново у немилости природе

Мали Зворник: Поново у коштац са клизиштима

Започето чишћење наноса – Обнова гасовода приводи се крају

Клизиште пред дуго очекиваним радовима?

Посетом потпредседнице Владе обележен завршетак санације клизишта

Пројекат „Мали Зворник – Где смо 5 година након поплава?” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2019. години.

Share