Озваничена коалиција СНС и СНП у Малом Зворнику

Активности политичких странака: Озваничена коалиција СНС и СНП у Малом Зворнику

Председник Општинског одбора Српске напредне странке (СНС) Зоран Јевтић и одборник Српске народне партије (СНП) у Скупштини општине Мали Зворник Владан Јовановић, у присуству Саве Стевановића, члана Председништва и помоћника председника СНП Ненада Поповића за три округа: Подрињски, Мачвански и Колубарски, Јовице Мирковића, координатора СНП за Подриње, Радована Тадића, потпредседника ОО СНС Мали Зворник и Младена Перића, председника Савета одбора СНС за правна питања, потписали су коалициони споразум, у среду, 27. септембра, чиме је потврђена сарадња ове две политичке странке и на локалном нивоу.

Српска народна партија (СНП) чији је лидер и оснивач Ненад Поповић, актуелни министар за иновације и технолошки развој Србије, у коалицији је са владајућом Српском напредном странком (СНС) од марта 2016. године. Ова парламентарна политичка странка има три мандата у Народној скупштини Републике Србије.

Председник ОО СНС Зоран Јевтић, нагласио је да ће одборничка група ,,Александар Вучић – Србија побеђује“ већ на наредној седници Скупштине општине Мали Зворник, која је заказана за 29. септембар, уз одборника Социјалдемократске партије Србије (СДПС) Мали Зворник, бити оснажена за једног одборника СНП која је нови коалициони партнер.

Према речима председника Скупштине општине Мали Зворник Радована Тадића, потпредседника ОО СНС Мали Зворник, процедура у локалном парламенту је уобичајена и једноставна. СО Мали Зворник ће констатовати да је одборник Српске народне партије Владан Јовановић приступио ОГ ,,Александар Вучић – Србија побеђује“.

Стабилну владајућу већину, са 22 од 29 одборника Скупштине општине Мали Зворник, чиниће 17 одборника ОГ ,,Александар Вучић – Србија побеђује“ (15 одборника СНС, одборник СДПС и одборник СНП), два одборника Групе грађана „За бољи Мали Зворник – Драган Костјерчевић“, са којом ОО СНС има потписан коалициони споразум, уз сарадњу са независним одборником Јовом Роганом и два одборника Групе грађана „Др Милан Лукић – Снага народа“. Сви партнери имају своју самосталност, али и преузете обавезе из међусобно договорене коалиционе сарадње.

Саво Стевановић, члан Председништва СНП, истиче да се, након свих позитивних утисака, Српска народна партија радује сарадњи са владајућом Српском напредном странком у Малом Зворнику. ,,Наш циљ је да помогнемо Малом Зворнику у реализацији будућих пројеката. Својим утицајем и заједничким снагама ћемо се потрудити да допринесемо развоју и просперитету општине Мали Зворник.“

Министар за иновације и технолошки развој у Влади Републике Србије Ненад Поповић пореклом је из средњег Подриња. Средином септембра одржао је у Београду заједнички радни састанак са председником општине Мали Зворник, Зораном Јевтићем, као и два челника из Републике Српске, градоначелником Зворника, Зораном Стевановићем и начелником општине Осмаци Љубом Петровићем, на коме је договорена сарадња и реализација заједничких развојних пројеката пограничних општина из Србије и Републике Српске.

Јевтић је истакао да је у Малом Зворнику, према препоруци министра Поповића, у току разматрање идеје о формирању такозваног ,,Инкубатора за иноваторе“, канцеларије која би окупљала младе,  талентоване људе, који имају развојне идеје, које би министарство могло, преко различитих програма, да подржи и тако допринесе напретку локалне заједнице. ,,Очекујемо да ће министар поново доћи у Мали Зворник, да ће се ова сарадња наставити и уклопити у планове које је председник Вучић изложио током посете Лозници у септембру. Када се ускладе коалиције СНС и СНП на републичком и локалном нивоу, можемо очекивати да ће Мали Зворник добити значајну подршку и помоћ у инвестицијама, како бисмо напустили круг 19 најнеразвијенијих општина“, закључио је Јевтић своје излагање. 

Унутар четврте групе коју чине 44 изразито недовољно развијене општине, Мали Зворник припада девастираним подручјима, 19 јединица локалне самоуправе, чији је степен развијености испод 50 одсто републичког просека.

На недавно одржаном састанку у Лозници, који је председник Републике Србије Александар Вучић одржао са челницима градова и општина из три округа, наглашено је да Подриње, као део земље од изузетног значаја, постаје први приоритет државе да се у ову област доведу инвеститори како би се смањила незапосленост, иначе највећи проблем тог краја. Један од предуслова је изградња брзог пута Лозница-Шабац. Готово је извесно да ће радови започети у другој половини 2018. године. То ће бити пут са четири саобраћајне траке, две у оба смера, а постојећи магистрални пут Лозница-Шабац имаће искључења на будућу брзу саобраћајницу. Иако су Лозница и Ваљево у првом плану, намера је да се одређене инвестиције обезбеде за Мали Зворник и да се обезбеди боља трговина и прелазак преко мостова.

Извори: Мали Зворник Инфо / Лозничке новости

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Корисни линкови:

Српска напредна странка – СНС

Српска народна партија – СНП

Share