Последње коло Лиге Србије у лову сома бућком одржано у Малом Зворнику

Последње, XX коло овогодишње Лиге Србије у лову сома бућком одржано је у недељу, 24. септембра, у Сакару на Зворничком језеру.

Након припремног дана и тренинга у суботу, такмичење је одржано од 08 до 14 часова на стази у Сакару, а свечано проглашење победника и уручење награда од 15 часова у Дому пензионера у Малом Зворнику, чиме је затворена овогодишња сезона такмичења. Учествовало је XXV екипа.

Победничка екипа, Тодор Радосављев и Слободан Лежимирац освојила је прво место, са 4.320 грам поена (збир тежина свих уловљених сомова). Тодор Радосављев награђен је за највећу уловљену рибу, сома дугог 63 центиметра, тешког 2.550 грама. Други сом дуг је 60 центиметара, тежак 1.770 грама.

Организатори такмичења у Сакару су Савез бућкароша Србије (СБС), Општина Мали Зворник и Клуб спортских риболоваца ,,Дринско језеро“ Мали Зворник.

Лов сома на бућку популарна је дисциплина међу нашим риболовцима. Ово је екипно спортско такмичење које захтева посебне критеријуме и услове организације, истиче Војислав Стаменковић, председник Савеза бућкароша Србије (СБС) и оснивач Удружења спортских риболоваца у лову сома бућком ,,Дрина“ Мали Зворник. У недељу је снимљен и промотивни филм о бућки, са циљем да се у Србији организује Светско првенство 2019. године. Договор унутар СБС је да се првенство одржи у три града, на Дунаву, на Тиси и на Дрини.

Бућка је у Србији још увек у категорији привредног риболова. Једном уредбом тадашњег ресорног министра пољопривреде, 2009. године је сврстана у привредни алат и дозвољена је искључиво током одржавања Лиге Србије, у школама бућке и током мешовитих такмичења у лову сома варалицом и бућком. Савез бућкароша Србије основан је 2015. Дисциплина се од тада интензивније популаризује бројним гостовањем у емисијама телевизија са националном покривеношћу како би се утицало на измену законодавства јер су све земље у региону и Европској унији либералније од Србије. Очекује се да иницијатива Привредне коморе Србије и СБС за прелазак бућке у рекреативни риболов коначно буде прихваћена и у надлежном Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.

,,Улов је врло мали у односу на прошлу годину, али су, упркос томе, такмичари презадовољни организацијом. Вода је осцилирала у температури пет степени, тако да сому треба од пет до седам дана да се адаптира на промене. И на тренинзима, протеклих дана, је уочено много рибе. Сонари су показали да се дизала на два, три метра до површине, али није реаговала на припремљену храну. Сом је риба осетљива на нагле промене температуре након кише и осцилације у нивоу воде, тако да и врсни риболовци нису имали среће. Највећи мајстори су се окупили у Малом Зворнику, њихова опрема и чамци вреде од 12000 до 15000 евра. Дакле, у Лиги бућкароша, озбиљни, врхунски риболовци имају прилику да покажу своје умеће. XX кола лиге требало је организовати без пропуста и то је велики изазов коме смо дорасли. Наредне године планирамо XXV кола, сваког викенда, од 15. јуна до 24. септембра“, нагласио је Стаменковић.

Спонзори изузетно вредних награда су свакако анимирали бућкароше да се и наредне сезоне такмиче и друже у Малом Зворнику. Награде најуспешнијим риболовцима уручио је председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, а за све учеснике XX кола Лиге бућкароша организована је томбола.
Такмичења Лиге Србије у лову сома бућком, ове године одржавана су од средине јула, до краја септембра у Сарвашу (Сзарвас) у Мађарској), Ади, Сремским Карловцима, Петроварадину, Апатину, Кањижи, Тителу, Крчедину, Бечеју, Гроцкој, Новим Бановцима, Земуну, Текији, Новом Бечеју, Молу, Сегедину (Сзегед) у Мађарској), Елемиру и Малом Зворнику.

Проглашење победника Лиге и коначног пласмана екипа учесника биће уприличени на Скупштини Савеза бућкароша Србије (СБС), у фебруару 2018. године.

Подсећамо, прва малозворничка бућка, под окриљем Савеза бућкароша Србије (СБС), одржана је 24. септембра 2016. године, на познатој стази у Сакару, крај Малог Зворника, уз рекордан улов од око 50 килограма, годинама незабележен у једном дану.

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Општина Мали Зворник

XX коло Лиге Србије у лову сома бућком – Мали Зворник

Видео запис: РТВ Лотел / Општина Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Архива 2016. године: Мали Зворник Инфо

Малозворничка бућка одржана у Сакару: Рекордан улов

Share