Остварен значајан помак ка побољшању водоснабдевања у општини Мали Зворник

У Доњој Трешњици је у току постављање и спајање водоводних цеви, које изводе радници ЈКП ,,Дрина“, након припремних радова које су започели припадници 210. инжињеријског батаљона Друге бригаде Копнене војске, ефикасно радећи на ископавању трасе водовода у општини Мали Зворник. Одлуком министра одбране, инжињерци Друге бригаде ангажовани су на овом задатку, како би се створили услови за постављање цевовода и снабдевања становништва пијаћом водом.

Водовод у дужини нешто мањој од осам километара гради се на деоници Доња Трешњица – Амајић – Доњи Читлук – Цулине. Изградња водовода је од великог значаја за мештане наведених села, с обзиром на то да у овом делу општине Мали Зворник тренутно не постоји водоводна мрежа, а због веома отежаног снабдевања водом, ванредна ситуација је била на снази још од 14. маја 2014. године донедавно. Градња водовода у Доњој Трешници, који раде Војска Србије и ЈКП,,Дрина „Мали Зворник, почела је 20. јула. Данас су им помагали и електромонтери из Електродистрибуције Лозница, пословнице Мали Зворник, те још једном доказали да су друштвено одговорно предузеће.

Поводом интензивирања радова, руководство општине Мали Зворник посетило је ову локацију и обратило се представницима електронских, штампаних медија и интернет портала. Присутни су били председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, заменик председник општине Богдан Дукић, председник Скупштине општине Боривоје Радић, члан општинског већа на сталном раду Милан Лукић и директор ЈКП ,,Дрина “ Бошко Марковић.

,,Општина Мали Зворник је 2015. године издвојила 45 милиона динара за водоснабдевање. Ребалансом смо омогућили квалитетне и несметане радове. Опредељена је, приближно процењено, четвртина буџета за решавање приоритетних проблема водоснабдевања. На овај начин ћемо обезбедити квалитетну воду у три месне заједнице, узводно од ХЕ ,,Зворник’’, посебно оних на вишој надморској висини, каква је Доња Трешњица. Актуелно је и упоредно решавање проблема водоснабдевања Доње Борине, где се тренутно користи цистерна са водом за пиће и неколико стационарних цистерни. Проблеми који су искрсли били су имовинско-правне природе. До краја ове године 80 одсто проблема Доње Борине биће решено“, истиче председник општине Зоран Јевтић, преневши јавно своје извињење мештанима Доње Борине.

Подсетимо, од краја јуна 2014. године, у Доњој Борини код Малог Зворника вода није погодна за пиће, спремање хране, напајање стоке и заливање, због повишене концентрације тешких метала у локалном водоводу. Извориште „Заворје“, у којем је утврђена повишена концентрација тешких метала, налази се на територији лозничке месне заједнице Зајача, у којој је и истоимени рудник атимона.

Уредник: Далибор Крстић

Корисни линкови:

https://www.malizvornik.info/?p=506

http://www.loznicainfo.com/voda-u-donjoj-borini-zagadena-antimonom/

Share