У Малом Зворнику на Велику Госпојину постављено звоно на цркву Часног крста у стени

Постављање звона на обновљену цркву Часног крста у стени у Малом Зворнику, посвећену Светом Василију Острошком, обављено је у уторак, 28. августа, на празник Успења Пресвете Богородице.

За овај важан догађај вољом Божијом изабран је празник Успења Пресвете Богородице, у народу познатији као Велика Госпојина, који ће остати упамћен као дан када је на обновљени храм у стени у Малом Зворнику постављено звоно велико, одакле ће убудуће звонити и позивати народ на молитву. 

Велика Госпојина или Успење Пресвете Богородице или Међудневница је један од највећих хришћанских празника. Овај празник успомена је на смрт Богородице и, према јеванђељском предању, дан када се она вазнела на небо и „предала свој дух у руке Спаситеља”. Успење Пресвете Богородице спада у ред Богородичних празника. Српска православна црква и верници га славе 28. августа, односно 15. августа по јулијанском календару, када се завршава и пост који траје 14 дана. Предање каже да је Богородица живела 60 година, према неким изворима 72, да је надживела свога сина и као сведок многих славних догађања, наставила његову мисију.

Протонамесник Милета Товаровић навео је да су верници и свештенство на овај велики и важан чин чекали око месец дана након освећења звона, из техничких разлога, тачније ради обезбеђења специјалне дизалице уз помоћ које ће звоно бити постављено на цркву. Он са изразитим задовољством истиче да је сада видно све од онога што је рађено годинама. „Нека би Бог дао да ова светиња, коју смо данас укровили, у радости и весељу служи нашем роду. Ова светиња данас мења изглед целе Србије. Нека милостиви Бог дâ да народ са једне и са друге стране Дрине долази да се овде моли и да нас из далека групе посећују, да се молитва свакоме прими овде, да мајка Божја свакога закрили и заштити и да Бог дâ свакоме  да одавде оде радостан и весео, да се ослободи своје муке и греха и да у лепоти крене својем дому и најмилијима.”   

Председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић појаснио је да је данас, уз помоћ Хидроелектрана „Бајина Башта” и „Зворник”, односно уз разумевање челних људи Јавног предузећа „Електропривреда Србије”, омогућено специјализовано возило за подизање куполе, звоника и звона. „Нови Острог, како је заживео у народу, није само верски објекат. Уз подземни град Карађорђевића, реконструкцију моста краља Александра Првог Карађорђевића и недавно најављено инвестирање у уређење обалоутврде добијамо предиван, изузетно уређен простор који ће употпунити туристичку понуду Малог Зворника и допринети популаризацији наше општине. Евидентно је да је општина препознала потребе верских заједница, а умеће и залагање нашег проте Милете је изузетно. Путник намерник ће, сигурно, уочити овај изузетан верски објекат, посветити му извесно време и провести га у Малом Зворнику”, нагласио је Јевтић.

Освећење звона, звоника и Часног крста за цркву у стени у Малом Зворнику, у присуству великог броја верника, црквених великодостојника и гостију, обављено је 21. јула, на дан Светог Великомученика Прокопија, крсне славе општине Мали Зворник.

Ова необична црква у стени обронака планине Борање, откривена је пре 14 година, а исклесана је у пећини у периоду између 1932. и 1934. године, у време када је грађен тајни подземни град краља Александра Карађорђевића. У цркви се сваког петка одржава акатист и молитва за здравље, пре пар година набављено је звоно на којем се уписују имена приложника, а звоник ће бити постављен на врху стене, на висини од 33 метра што симболизује Христове године. На средини урађен је мозаик Острога и Светога Василија, а поред и мозаици још шест светитеља.

Унутрашњост пећинске цркве је у облику крста и сва је у знаку броја 33. Исус Христос је живео 33 године, радови су почели 1933. године а ходници који су постављени у облику крста су дуги по 33 метра.

Сваке године на дан Светог великомученика Прокопија, крсне славе Малог Зворника, организује се литија која креће од цркве а завршава у пећинском храму, где свештенство држи службу и освештава се краљева чесма поред самог улаза у цркву.

Доласком протонамесника Милете Товаровића у малозворничку парохију, започети су радови на рашчишћавању овог простора, а онда су 2004. године почели са богослужењем сваког задњег петка у месецу. У почетку, у малозворничкој Цркви Часног крста, укопаној у стени поред магистралног пута, службе су вршене само за Крстовдан, потом сваког другог, а онда, због жеље верника са обе стране Дрине, од пролећа 2010. године, сваког петка. Петком увече, одржава се акатист Пресветој Богородици и молитва за здравље. Тог дана, од 18 сати, богомољу обасјава светлост свећа и кандила, а људи долазе да се помоле за здравље и припале свеће за покој душе својим најмилијима. Планирано је да се суботом служи литургија за све упокојене у реци Дрини, било да су смрт нашли насилним путем или су добровољно себи одузели живот у реци. Годинама, права драгоценост цркве је крст који је, у Мали Зворник, преко Канаде стигао из Индије.

Уређење храма и изливање звона омогућено је добровољним прилозима верника са обе обале реке Дрине и уз подршку општине Мали Зворник, а у знак захвалности и сећања на приложнике на звону су угравирана имена свих који су својим даром помогли његову израду.

Сваке године на дан Светог великомученика Прокопија, крсне славе Малог Зворника, црква у Малом Зворнику организује литију која креће из центра места и завршава у пећинском храму, где свештенство држи службу и освештава Краљеву чесму поред самог улаза у цркву.

Извори: Општина Мали Зворник / Мали Зворник инфо / Лозничке новости/ Вечерње Новости / Википедија, слободна енциклопедија 

Видео запис: Општина Мали Зворник

Фото: Општина Мали Зворник / Оливер Бунић / Ringier Axel Springer (RAS) Србија

Новинари: Далибор Крстић / Љиљана Ристановић  / Слободан Пајић / Драго Гајић

Share