Организован пријем за репрезентативце Србије у веслању

Председник Општине Мали Зворник Зоран Јевтић, заменик председника Милош Радојчић и председник Скупштине општине Мали Зворник Радован Тадић организовали су пријем за веслачке репрезентативце Србије и чланове веслачког клуба Партизан који бораве у Малом Зворнику на седмодневним припремама, до 29. маја.

Српски олимпијски двојац без кормилара, сениори Милош Васић, Ненад Беђик, репрезентативци и трофејни веслачи Веслачког клуба Партизан су у друштву младих нада. Јуниорски репрезентативни четверац Дамјан Лазић, Веселин Тричковић, Вук Младеновић и Вања Обрадовић спремају се за европско и светско првенство у свом узрасту, као и кадети Никола Лончар, Алекса Ђерић, Марко Ђурановић и Ђорђе Натић.
Вођа тима, тренер Веслачког клуба Партизан Горан Тодоровић бивши је репрезентативни веслач, који је у ВК „Партизан“ непрекидно више од деценију и по, са малим прекидима због студирања у Америци где је дипломирао политичку економију на Берклију, донео је нову покретачку енергију у трофејни клуб.

Селектор Небојша Илић, тренер олимпијског двојца без кормилара, више од две деценије на функцији селектора сениорске репрезентације која је остварила дугогодишњи континуитет врхунских резултата, у огромној конкуренцији светске веслачке сцене, пренео је захвалност и изразио задовољство оствареним предусловима за боравак врхунских веслача на припремама у Малом Зворнику, те је извесно да ће ова општина Подриња, у блиској будућности, задовољити критеријуме за летње припреме више посада, па и неколико репрезентација. ,,Акваториј Дрине је идеалан за веслање, са капацитетима хотела у Малом Зворнику, условима за смештај већег броја веслача, изграђеним хангаром и просторијама које користимо за тренинге кадетског, јуниорског четверца и сениорског двојца. Наша жеља из Веслачког савеза Србије је да се поред организованих припрема репрезентативних селекција, овде оснује веслачки клуб, а Мали Зворник постане значајан веслачки центар за припрему свих селекција ВСС“, рекао је Илић на конференцији за представнике медија.

Репрезентативац Милош Васић каже да му је срце пуно јер је дочекао да након 10 година дође на озбиљније припреме веслачких посада репрезентације Србије у Мали Зворник. Његова амбиција да се овај спорт афирмише до оснивања веслачког клуба у родном крају се постепено остварује у олимпијској години. Милош, коме су за досадашње спортске успехе и освојене медаље додељене повеља и плакета Општине Мали Зворник, се захвалио новоизабраном руководству локалне самоуправе, јер се учесници ових припрема осећају пријатно када имају све предуслове за тренинге, па је извесно да се Мали Зворник може развити у један од бољих центара за летње припреме веслачких клубова и репрезентације.

Васић је истакао да су амбиције порасле, те да се он и Ненад Беђик, његов партнер у двојцу без кормилара, прошлогодишњи освајачи бронзаних медаља на Европском првенству за сениоре у Познању, Светском купу у Луцерну и Светском првенству за сениоре у француском Ожибелеу када су обезбедили визу за учешће на олимпијским играма, озбиљно припремају за олимпијску медаљу. Већ након прве званичне Изборне регате у 2016. години, која је одржана 18, 19. и 20. марта на Савском језеру решена је дилема који веслачи ће у двојцу без кормилара наступити за Србију на ОИ у Рију.
Желимо им да потврде своја очекивања и да се врате са медаљом како су то обећали и овом приликом, на пријему код челника Општине Мали Зворник.

Прилог: Тонски запис са конференције за представнике медија

Историјат:

Мали Зворник је током осамдесетих година прошлог века имао традицију развоја кајакашког спорта, кануа и једриличарства. Постојање Кајакашког клуба ,,Јединство“, под покровитељством ДП „Равнаја” и ХЕ „Зворник”, подстакло је тадашњи државни кајакашки савез да организује најмање два првенства Југославије на мирним водама. Председник клуба био је Раде Јовичић. У том периоду посетио нас је Матија Љубек, прво име репрезентативног тима кануиста, освајач три златне олимпијске медаље и једне бронзане медаље. Набављени су и такмичарски кајаци, али нисмо имали појединце, попут Милоша Васића, који би се истакли и постигли запаженије резултате.

Четврт века касније, по свему судећи, пружена нам је прилика да оснујемо веслачки клуб и млађе генерације подстакнемо да се остваре у овој спортској дисциплини. Веслање је један од низа спортова на води; међутим лаици га често поистовећују с кајаком и кануом. Разлика је и у покрету и у грађи чамаца, а основна предност веслања је што не фаворизује ни једну групу мишића већ их све складно развија, за разлику од кајака и кануа који наглашавају активност горњим екстремитетима. Стандардна (олимпијска) дужина стазе у веслачком спорту је 2000 m, а у тркама кајака и кануа Олимпијске дисциплине су 500 m и 1000 m.

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо / Општинска управа

Gallery with ID 33 doesn't exist.

 

Share