Општински штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник усвојио план рада за 2019. годину

Мали Зворник спремно дочекује зимску сезону, закључено је јуче на седници Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник, након разматрања извештаја о стању и спремности зимских служби на подручју општине за зимске услове. На истом заседању, захваљујући побољшању водоснабдевања, у месним заједницама Доња Борина и Брасина укинута је ванредна ситуација, која је била на снази од поплава 2014. године, због загађења система. Донета је и одлука о именовању повереника и заменика повереника цивилне заштите у насељеним местима на подручју општине и годишњи план рада Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник за 2019. годину.

Командант штаба и председник општине Зоран Јевтић саопштио је да ће одржавање путева и улица током зиме у централном, градском делу општине вршити Јавно комунално предузеће „Дрина“ Мали Зворник, док је одржавање главних путних праваца у месним заједницама Доња Борина, Доња Трешница и Велика Река, на којима се одвија аутобуски саобраћај, поверено приватном предузећу „Стем – градња“ из Малог Зворника, јер локално комунално предузеће нема одговарајућу механизацију за рад на терену.

Он је оценио да раније општинске власти нису у довољној мери улагале у обнову средстава за рад ЈКП „Дрина“, због чега оно ове године није у могућности да обавља послове чишћења снега и одржавања путева у зимским условима у селима.

Јевтић је навео да је захваљујући улагањима локалне управе у последње три године механизација овог предузећа знатно обновљена, подсећајући да је уз подршку општине прошле године купљена нова скип машина и цистерна за воду, док је мини камион за одвожење смећа у граду набављен из донације добијене од Амбасаде Јапана.

Директор ЈКП „Дрина“ Драган Чикарић информисао је чланове штаба да предузеће поседује довољне количине соли и ризле за посипање путева за време снежних падавина, те да је расположива механизација исправна и спремна за рад.

Ванредну ситуацију у Доњој Борини и Брасини, која је у тим селима била на снази од поплава 2014. године, због загађења система и радова на изградњи новог водовода, Општински штаб за ванредне ситуације општине Мали Зворник укинуо је уз закључак да су се услови за то стекли захваљујући завршетку пројекта реконструкције водовода у овим селима, који је трајао неколико година.

Обнову водовода омогућила је општина Мали Зворник у сарадњи са ЈКП „Дрина“, које је извело већину грађевинских радова у оквиру пројекта.

Директор предузећа информисао је штаб да је након реконструкције водовода у Доњој Борини у потпуности затворено извориште Млаква, које је након полава загађено тешким металима из оближњег рудника антимона.

Захваљујући улагањима општине у текућој години обновљен је део трасе Гај-Клисар-Дунавац, а ради комплетног уређења водовода у Доњој Борини и Брасини у плану је и уређење преостале мање деонице Каменица, на којој је вода иначе у исправном стању.

Председник општине Зоран Јевтић информисао је чланове штаба о даљим плановима на уређењу система водоснавбдевања у општини, истичући да се радови на примарном водоводу у Доњој Трешници одвијају по плану, те да би могли бити завршени до краја године.

Према његовим речима, након изградње резервоара за воду у Доњој Трешници, која је при крају, предвиђена је обнова око 3 км секундарне водоводне мреже у том селу и суседном Амајићу, те изградња водовода Цулине – Велика Река, чије је пројектовање у току, а планирано је уређење и дела водоводне мреже у Радаљу.

Чланови Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник на јучерашњој седници донели су и одлуку о именовању повереника и заменика повереника цивилне заштите у свих 11 насељених места на подручју општине, са задатком припреме грађана за личну и узајамну заштиту и правовременог обавештавања о предузимању мера цивилне у ванредним ситуацијама, те координације и спровођења наведених мера у циљу заштите и спашавања људи и материјалних добара у наведеним околностима.

На седници је донет и годишњи план рада Општинског штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник за 2019. годину, у 23 тачке, којим су детаљно утврђене активности штаба у наредној години.

Годишњи план рада штаба креиран је у складу са новим одредбама Закона о смањењу ризика од катастрофа и управљању ванредним ситуацијама и њиме су у 2019. години, између осталог, утврђени нови рокови за израду и доношење различитих локалних планских аката у области цивилне заштите, започињање процеса опремања јединице цивилне заштите средствима и опремом за рад, те формирање јединице за узбуњивање.

На крају седнице дискутовано је о захтеву Граничне полиције у Малом Зворнику за уређење осветљења на граничном прелазу Нови Мост, уз закључак да ће општина Мали Зворник подржати и омогућити обнову расвете уколико се утврди да за то постоји правни основ, у погледу надлежности локалне управе на наведеној локацији.

Љиљана Ристановић

Share