Општина Мали Зворник набавиће и поделити суграђанима нових 50 ауто седишта за децу

Савет за безбедност општине Мали Зворник разматрао је јуче и подржао молбу општине упућену Агенцији за безбедност саобраћаја Републике Србије за подршку наставку акције унапређења безбедности најмлађих у саобраћају, кроз нову набавку и бесплатну поделу дечјих ауто седишта, те обуку родитеља о њиховој правилној употреби.

У оквиру планиране акције општина Мали Зворник сопственим средствима набавиће и поделити суграђанима 50 дечјих ауто седишта, док је од републичке агенције затражила подршку у виду нове донације и извођења обуке.

Председник општине Зоран Јевтић рекао је да локална управа на овај начин жели да помогне суграђанима и унапреди безбедност најмлађих у саобраћају, те допринесе достизању циља који је постављен националном стратегијом, да до 2020. године у нашој земљи не буде деце страдале у саобраћају.

Он је истакао да је недавна заједничка акција локалне управе и агенције, у оквиру које је 08. новембра родитељима у Малом Зворнику донирано 40 ауто седишта, од којих је 20 набавила општина, а преосталих 20 агенција, која је спровела и обуку о правилном коришћењу седишта, веома добро прихваћена од стране суграђана, те да је наишла на позитивне коментаре и указала на потребу за реализацијом нове акције.

На јучерашњем заседању Савета за безбедност општине Мали Зворник речи је било и о стању безбедности на територији општине.

Начелник Полицијске станице у Малом Зворнику Славиша Несторовић поднео је краћи извештај о актуелној безбедносној ситуацији у општини, наводећи податке о стању јавног реда и мира, криминалитета и безбедности саобраћаја, које станица полиције евидентира на дневном и месечном нивоу.

Према његовим речима, у протеклих једанаест месеци у Малом Зворнику дошло је до повећања укупног броја извршених кривичних дела, што потврђује број поднетих кривичних пријава, већи за осам посто у односу на исти период прошле године, најчешће у области општег криминалитета и имовинских кривичних дела. Са друге стране смањен је укупни број кривичних дела почињен од стране НН извршилаца.

Он је навео и то да полиција још увек интензивно ради на откривању извршилаца серије тешких крађа које су се догодиле почетком године у месним заједницама Доња Борина и Брасина.

У области јавног реда и мира у наведеном периоду на подручју општине забележено је смањење укупног броја извршених прекршаја од преко 40 посто.

Забележено је и смањење броја саобраћајних незгода на путевима у општини. У наведеном периоду регистрована је једна несрећа са смртним исходом два лица, док су у осталим удесима забележене тешке и лаке телесне повреде и материјална штета.

Несторовић је навео податак да је од казни за саобраћајне прекршаје у Малом Зворнику за десет месеци, односно од почетка године до краја октобра, прикупљен износ од 6.483.500 динара, од чега је у буџет Републике Србије уплаћено 4.534.000 динара, а у буџет општине 1.943.100 динара.

Говорећи о стању у погледу присуства и прилива миграната, он је навео да је у општини Мали Зворник у задње време дошло до смањења прилива, али не драстичног, те да је ситуација у тој области под сталном контролом и појачаним надзором надлежних органа, истичући да, изузев неколико појава од раније, нема нових догађаја у којима су виновници мигранти.

Он је навео да је чињеница да су малозворничку станицу полиције пре двадесетак дана контактирали службеници амбасаде Марока, поводом потраге за малолетником из те земље, чији леш је недавно пронађен и извучен на територији града Лознице, где је смрт и констатована, вероватно у покушају илегалног   преласка државне границе.

Несторовић је рекао и то да су полицијске службе у суседној Босни и Херцеговини знатно појачале контролу миграције, уз организовање безбедносних пунктова и коришћење термовизијских камера, надзирући железнички мост у Доњој Борини, преко којег мигранти најчешће покушавају да илегално пређу државну границу, ускачући у вагоне.

Он је истакао да је полиција у Малом Зворнику, у циљу спречавања илегалне миграције, у сарадњи са граничном полицијом у протеклом периоду такође предузимала мере и активности на појачаној контроли   теретног железничког саобраћаја на поменутом мосту.

Чланица локалног Света за безбедност, иначе Судија за прекршаје при Канцеларији Основног суда Лозница у Малом Зворнику, Невена Антић, износећи своја запажања у раду с мигрантима, оценила је да се њихов број у Малом Зворнику последњих месеци смањује, али да се нови прилив може очекивати с доласком лепшег времена.

Она је истакла да на основу коментара које је лично могла да чује од миграната који су боравили у Малом Зворнику може да закључи да је у Србији забележен најхуманији приступ у раду са овом популацијом, у односу на све друге земље у региону.

На седници је констатовано да надлежне институције у Малом Зворнику са појачаном пажњом прате и актуелни проблем насиља у породици.

Нови закон у овој области чланови локалног Савета за безбедност оценили су као веома добар, јер је омогућио бољу повезаност институција и ефикаснију сарадњу и размену службених података.

Новинар: Љиљана Ристановић

Фото: Општинска управа Мали Зворник

Share