Општина Мали Зворник потписница споразума о сарадњи на ефикаснијој наплати пореза на имовину

Општина Мали Зворник једна је од 45 одабраних локалних заједница у Србији које ће учествовати у реализацији пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину у јединицама локалне самоуправе (ЈЛС), који пружа Стална конференција градова и општина (СКГО). Споразум о томе на данашњем, 45. заседању Скупштине ове организације, у име општине Мали Зворник, потписао је председник општине Зоран Јевтић.

„Кроз овај пројекат општине у Србији, укључујући и Мали Зворник, добиће прилику да ажурирају своје базе података о некретнинама, и тиме повећају обухват наплате пореза на имовину“, изјавио је након церемоније потписивања споразума председник Јевтић.

Он је појаснио да пакети подршке јединицама локалне самоуправе подразумевају пружање експертске помоћи и стручног знања у области унапређења администрирања пореза на имовину и јачања функције добре управе, напомињући да се Општина Мали Зворник за учешће у овом пројекту изборила квалитетно припремљеним пројектним предлогом, који је резултат новог приступа у раду локалне управе, уведеног у циљу постизања напретка и развоја општине.

„Пратимо конкурсе различитих донатора и трудимо се да учествујемо у што већој мери, ради добијања различитих видова подршке, од стручне до материјалне, а све у циљу постизања бољих резултата у раду и напретка наше општине“, додао је Јевтић, истичући да је стална едукација запослених веома важна и да она представља основу успешног рада.

Поменути пројекат део је програма реформе пореза на имовину – подршка унапређењу администрирања пореза на имовину и јачања функције добре управе, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу, у сарадњи са Министарством за државну управу и локалну самоуправу (МДУЛС) Републике Србије, Министарством финансија (МФИН) и Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

Пет најуспешнијих општина на крају пројекта поделиће наградни фонд, са укупним средствима од 1,066 милиона швајцарских франака, који је обезбедила Влада Швајцарске.

Укупна подршка пројекту, који ће трајати до 30. априла 2021. године, износи 5,9 милиона швајцарских франака.

У раду скупштине учествује више од 130 делегација градова и општина Србије, а подршку су дали и амбасадори страних земаља и Европске уније. Потписани су Споразум о спровођењу пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину у јединицама локалне самоуправе у оквиру „Програма реформи пореза на имовину”, затим Споразум о подршци градовима и општинама за програмско буџетирање и стратешко планирање у оквиру програма „Exchange 5”, као и Споразум о спровођењу општинских пројеката у оквиру ГИЗ и СКГО пројекта „Иницијатива за инклузију”.

СКГО – место сарадње и партнер свим локалним самоуправама

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Град Београд – Секретаријат за информисање

Фото галерија: Беоинфо / Општинска управа општине Мали Зворник

Share