Општина Мали Зворник обезбедила „Помоћ у кући“ за стара лица

„Помоћ у кући“ за стара лица Општина Мали Зворник обезбедила за 30 суграђана

Пружање услуга социјалне заштите „Помоћ у кући“ Општина Мали Зворник у наредних 12 месеци обезбедила је за 30 старијих лица и одраслих особа са инвалидитетом са подручја општине. Корисницима овог програма, који је званично почео 01. октобра, услуге помоћи у кући пружаће четири геронтодомаћице, осам сати дневно, пет дана у недељи.

Председник општине Зоран Јевтић саопштио да је за реализацију ових услуга од Министарства рада, запошљавања и социјалне заштите Републике Србије добијено укупно 2. 120.075 динара.

Он је изјавио је да је потреба за континуираним пружањем подршке старим лицима у општини Мали Зворник евидентна и да се намеће самом чињеницом да значајан проценат укупног броја становника општине чине старији од 65 година.

„Овог пута услугама обухватићемо 30 корисника, а Центар за социјални рад процениће којим лицима су те услуге најпотребније. Трудићемо се да обезбедимо континуитет, односно омогућимо њихово спровођење и у следећој години“, рекао је Јевтић, истичући да то у највећој мери зависи од заинтересованости и способности пружалаца услуга, којих ранијих година није било или нису испуњавали прописане услове.

Он је додао да је Општина Мали Зворник и раније покушавала да од надлежног министарства добије средства за реализацију ових услуга, али да због поменутих потешкоћа није успевала у томе, напомињући да лиценцу за овај вид услуга социјалне заштите нема локални Центар за социјални рад, због чега реализација програма подршке старима није била могућа преко те установе.

Председник општине је најавио да ће у буџету за наредну годину бити планирана средства потребна да Центар за социјални рад спроведе неопходне процедуре и испуни услове за добијање лиценце, како би могао да се бави пружањем ових услуга.

Услуге помоћи у кући старим лицима у Малом Зворнику, у наредних годину дана пружаће Невладина организација „Каритас“ из Шапца, изабрана недавно путем јавне набавке.

Јевтић је нагласио да је у питању организација која поседује одговарајућу лиценцу за рад и која ће упослити геронтодомаћице са подручја малозворничке општине.

„У Малом Зворнику је 10 геронтодомаћица завршило одговарајућу обуку, односно поседују сертификате о завршеној обуци, акредитованој од стране Републичког завода за социјану заштиту, и наведена организација моћи ће да их ангажује за рад на пружању услуга помоћи у кући старима“, објаснио је Јевтић.

Неке од услуга предвиђених програмом подршке старим лицима јесу помоћ у обезбеђивању хране, набавка намирница, припрема лаких оброка, одржавање хигијене посуђа, помоћ у одржавању хигијене одеће, постељине, стана, набавка лекова, одвођење лекару и слично.

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинар: Љиљана Ристановић

Референце: Каритас Шабац

 

Share