Омладински активизам: Пројекат изградње одбојкашког терена ,,Млади за околину“

Захваљујући активизму младих, протеклог лета у Малом Зворнику, уз подршку општине и локалне Канцеларије за младе, уређен је терен за одбојку на песку.

Донедавно запуштен и неугледан простор помоћног игралишта тениског терена у самом центру места, крај шеталишта поред Дрине, убудуће ће бити место окупљања и уживања младих који воле одбојку, спортиста и рекреативаца.

Пројекат изградње терена, под називом „Млади за околину“, осмислили су и реализовали малозворнички средњошколци, окупљени у неформалној групи „Млади за младе“, а финансирало га је Министарство омладине и спорта Републике Србије. Општина Мали Зворник обезбедила је неопходне сагласности за изградњу терена, омогућивши тако младима и свим осталим грађанима кутак за активан одмор и дружење у природи поред реке.

Поводом завршетка пројекта, председник општине Зоран Јевтић честитао је омладинцима на успешно реализованој акцији и пожелео још пуно успешних пројеката, истичући да ће општина и убудуће подржавати активизам омладине.

Изградња терена за одбојку на песку у Малом Зворнику трајала је нешто више од месец дана, од половине августа до краја септембра. У њој је учествовало око 30 ученика Средње школе, предвођених професором физичког васпитања Зораном Грбићем.

Према речима Бојане Љаховић Брајић, психолога у овој школи, на уређењу терена ученици су са професором радили у слободно време, током летњег распуста. У оквиру радова обављено је крчење, прекопавање и равнање терена, на који је на крају нанесен песак. Терен заузима површину од 227 м2, за чије насипање је набављено 34 м3 овог материјала.

У оквиру пројекта набављени су и метални држачи за мрежу и постављена нова жичана ограда за терен.

,,Пројекат спада у мини омладинске пројекте и коштао је 69.474 динара. Реализован је у оквиру Конкурса за финансирање омладинских волонтерских пројеката, који је и ове године, у сарадњи са Министарством омладине и спорта, расписао Ресурс центар Угружења грађана „Светионик“ из Лознице“, објаснила је Љаховић Брајић, напомињући да је циљ таквих пројекта подстицање активизма и волонтирања младих.

Вођа неформалне групе „Млади за младе“ из Малог Зворника, задужена за координацију у оквиру пројеката, Теодора Јовановић, иначе ученица четвртог разреда гимназије, рекла је да је поносна на остварене резултате, јер они показују да млади својом енергијом, знањем и вредним радом, уз подршку институција, могу пуно тога да ураде и допринесу побољшању услова за живот у локалној заједници. Она је захвалила свима који су подржалли пројекат уређења терена за одбојку на песку, истичући да су тиме допринели стварању могућности за квалитетније провођење слободног времена младих у општини, истовремено њављујући скоро организовање турнира у одбојци на песку на новоизграђеном игралишту.

Фото галерија: Средња школа Мали Зворник

Новинар: Љиљана Ристановић

Архива: Мали Зворник Инфо

Шетајмо кроз лепо: Трешњин цвет за лепши Мали Зворник

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Share