Обезбеђена средства за наставак помоћи старим лицима ангажовањем геронтодомаћица

Старим лицима 1,3 милиона динара за „Помоћ у кући”

Општина Мали Зворник добила је из буџета Републике Србије 1.300.000 динара за ангажовање геронтодомаћица за помоћ старим лицима, у оквиру пројекта „Помоћ у кући”.

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић потписао је уговоре са представницима 146 јединица локалних самоуправа широм Србије, којим је омогућен трансфер наменских средстава за област социјалне заштите, у укупном износу од 600 милиона динара.

Уговор о додели средстава локалној самоуправи министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Никола Селаковић, потписао је са председником општине, Зораном Јевтићем, у уторак, 25. априла.

„Новац се наменски трансферише јединицама локалне самоуправе за потребе одређених услуга социјалне заштите као што су геронтодомаћице и геронтодомаћини, услуге личних пратилаца и персоналних асистента. То су само неке од услуга, а није за сваку јединицу у питању иста услуга, већ је питање где и која услуга лиценцирана и ко коју услугу може да организује, односно њено пружање да организује корисницима, грађанима који живе на територији тих градова и општина”, рекао је Селаковић.

Он је додао да је уверен да ће овај износ побољшати функционисање система социјалне заштите на локалном нивоу, што остаје један од кључних приоритета, јер се на такав начин задовољавају потребе најширег броја грађана.

Председник општине Мали Зворник захвалио је министру Селаковићу и Републици Србији на донацији, из које ће бити омогућен наставак финансирања подршке старим лицима на територији ове локалне самоуправе.

Он је навео да је за услуге социјалне заштите у буџету општине опредељено 3.000.000 динара, од чега половина за ангажовање геронтодомаћица, а друга половина за реализацију услуга личног пратиоца детета.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије је ове године за финансирање услуга социјалне заштите из надлежности јединица локалних самоуправа извојило 600 милиона динара.

„Сваком министарствy, а посебно Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, јединице локалних самоуправа су апсолутно приоритетни и кључни партнери”, истакао је Селаковић.

„Уверен да ћемо у овој години и у наредном периоду побољшати квалитет пружања услуга социјалне заштите, али и учинити ефикаснијим спровођење прописа у области борачко инвалидске заштите, спровођење мера активне политике запошљавања, а све у корист и за бољи животни стандард наших грађана”, истакао је Селаковић.

Министар је након доделе уговора, нагласио да је са председницима градова и општина разговарао о питањима, која су, како је рекао, проблематична за спровођење великог броја прописа из делокруга надлежности Министарства, и најавио наредни сусрет у мају месецу,  који ће бити организован са Сталном конференцијом градова и општина.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања

Фото: Министарствo за рад, запошљавање, борачка и социјална питања / Општинска управа општине Мали Зворник

Share