Бољи дани за Аметовиће: Све ближи крај радова на изградњи породичне куће

Радови на обнови и доградњи куће за четворочлану породицу Аметовић из Радаља, у општини Мали Зворник, која живи у тешким условима, ушли су у завршну фазу.

Објекат гради локална самоуправа средствима из буџета, уз подршку хуманих грађана, а бригу о самохраном оцу Драгану (38) и његово троје малолетне деце води Центар за социјални рад из Малог Зворника.

Чланови ове породице тренутно имају све што им је неопходно за живот, смештај, довољно хране, одеће, огрева и зиму су провели збринути, захваљујући општини и суграђанима који су се одазвали и помогли, после трагедије која се догодила у септембру прошле године, када је од тровања гасом преминуо Драганов деветогодишњи син Немања.

Према речима председника општине, Зорана Јевтића, који је протекле седмице обишао градилиште, кућа је стављена под кров.

Већина грубих грађевинских радова на објекту приведена је крају.

Преостало је стављање термоизолације и фасаде, извођење унутрашњих радова, уређење подова и зидова, као и опремање просторија намештајем.

Како би санитарни чвор могао да буде стављен у функцију, предстоји и постављање пумпе за воду и изградња септичке јаме у дворишту куће.

Из Самосталне занатске радње „Градња” из Радаља, која изводи радове на објекту, саопштено је да би, упркос кишном времену, уређење куће могло да буде завршено у остављеном року, до 20. маја текуће године.

Јевтић је подсетио да је обнова и доградња куће породице Аметовић започета крајем 2022. године, те да укупна процењена вредност радова износи 3.531.431,60 динара, са ПДВ-ом.

Општина Мали Зворник за потребе изградње куће издвојила је из буџета до сада укупно 2.500.000 динара, док је 1.156.767,00 динара сакупљено у хуманитарној акцији за помоћ породици Аметовић за изградњу куће, којој су се, осим чланова руководства општине, Општинског већа и одборника Скупштине општине Мали Зворник на челу са председником општине и председником Скупштине општине, одазвали запослени у Општинској управи и скоро свим јавним установама и предузећима са подручја општине, као и грађани, који су прикупљали новац у кафићу „Сара” у Малом Зворнику и на хуманитарном концерту одржаном у организацији музичара Жељка Пантића из Сакара.

Запослени у институцијама на подручју малозворничке општине прикупили су заједно 659.527 динара, од чега је измирен дуг за утрошену електричну енергију породице Аметовић и финансиран поновни прикључак домаћинства на електро мрежу, у износу од 322.729,10 динара.

Јевтић је подсетио да је општина Мали Зворник из буџета платила препарцелацију, снимање геодетске подлоге, израду пројекта за изградњу куће, као и стручни надзор над извођењем радова на обнови и доградњи, како би обезбедила да објекат буде урађен квалитетно и безбедан за живот.

Председник општине рекао је да ће локална самоуправа настојати да обезбеди остатак потребних средстава за уређење куће, али да је свака помоћ и убудуће добродошла.

Обнова и доградња породичне куће Аметовића обухвата комплетну реконструкцију и санацију објекта, уз изградњу нових око 28 квадрата за потребе уређења купатила и терасе, који раније нису постојали у оквиру куће.

Обновљени објекат имаће бруто површину од 105,74 метара квадратних.

Док трају радови на обнови куће, породица Аметовић боравиће у стану Основне школе „Стеван Филиповић” у Радаљу, који је претходно о трошку општине реновиран и уређен за становање.

Директорка Центра за социјални рад у Малом Зворнику, Биљана Којић, рекла је да ће ова установа наставити да брине о четворочланој породици Аметовић из Радаља и у сарадњи са локалном самоуправом и школом чини све да омогући и подржи правилан одгој деце.

Најстарија међу децом у породици Аметовић, девојчица Милка (11) иде у V разред Основне школе „Стеван Филиповић” у Радаљу, Александар (седмогодишњак) похађа I разред поменуте основне школе, у засеоку Липово Брдо, док њихова млађа сестра Александра има само три године и још не иде у школу.

Отац деце потврдио је да су и он и деца добро, након отпуштања из болнице где су били неколико дана на лечењу због удисања угљен диоксида, додајући да то показују и здравствени прегледи које редовно обављају.

Будући да су деца одлични ученици и да воле школу, какав је био и Немања, он каже да му је након изградње куће најважније да се деца одшколују и постану добри људи, те да ће сви његови напори у будућем периоду бити усмерени у том правцу.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / Центар за социјални рад Мали Зворник

📷 Општинска управа општине Мали Зворник

Share