Ново признање за постигнућа у плими креативног стваралаштва Владимира Савића

У организацији Интернационалне пословно-информационе академије Тузла и Фото-кино клуба Тузла, 14. децембра одржан је други по реду фестивал аудиовизуелних форми. На овогодишњи конкурс пријавили су аутори из Босне и Херцеговине, Хрватске, Србије, Норвешке и Немачке.

Наш суграђанин Владимир Савић који плени скромношћу, уз широко образовање, вештине и способности, добитник је новог признања за Кратки филм у једном кадру, на међународном Фестивалу кратког филма и аудио умјетности у Тузли – ИЛИ Фест.  Ове године освојио је друго место за остварење „Зелена ријеко”.

Зелена ријеко

„Зелена ријеко све ме теби зове

Кроз тополе да ти дођем

На обале сједнем твоје

Као некад да још једном

Љубим усне драге моје…”

„Тог јуна 2020. написао сам посвету супрузи, неку врста мог „опроштајног писма”. Био сам тешко болан од короне с упалом оба плућна крила. Након 11 дана сам тек удахнуо ваздух. Пјесма је настала уз гитару, да бих након двије године осјетио да јој могу удахнути сазлијску душу.

Септембра ове године, добио сам позив од гос’н Роберта Андрејаша, да узмем учешће на међународном ИЛИ Фест-у за 2022. Захвалио сам се и извинио зато што нисам имао пројекат који би одговарао фестивалској форми (пројекат на којем сам радио, „Дворе гради беже Андријаше”, није припадао форми филма у једноме кадру).  Међутим, гос’н Роберт је у горепоменутој ауторској пјесми, видио нешто лијепо и ону једноставну форму која би му одговарала. Кад ми је тражио да му је пошаљем, мислио сам да је жели овако, за слушање. Искрено, није ми било ни на крај памети да је планира за ИЛИ Фест. Средином децембра сам остао затечен, без текста, кад ми је јавио вијест. Гос’н Роберт је у дјелу видио нешто што је за ме тајна унутар умјетности, које се сматрам недостојним”.

Будући да је 2021. године, кратким филмом у једном кадру „Мон Ами”, већ потврђен као првопласирани уметник на овом фестивалу, Савић је истакао да супруга Тања и он носе дивно искуство гостопримства и дочека. Једна домаћинска атмосфера рада и другарства у Академији, оставила је на њих снажну слику да за младе и школство има будућности.

 

ИЛИ Фест је прошле године организован први пут, а планирано је да манифестације буде традиционалног карактера. Од 2022. године, ИЛИ Фест је фестивал темељних аудиовизуелних форми (кадар-звук-неми филм-фотографија-кратка видео/филмска дела), уз обавезни едукативни дио.

Већ почетком 2023. године следе две значајне изложбе фотографије, као наставак Феста.

Фестивал кратког филма из једног кадра и нијемог филма „ИЛИ Фест” посебну пажњу посвећује филмским и другим уметничким форматима који промовишу равноправност у свим облицима, те су одржана предавања и дискусије о равноправној доступности уметности и публици са инвалидитетом.

Владимир Савић је теолог, али и рокер, песник и писац, који успешно свира на инструменту саз. Оснивач је пројекта „Кулин бан”, а до данас објавио је Зборник радова малозворничких песника и ликовних уметника „Ад Дринум” (2018), „Избјеглички реквијем” (2019) и „…од Кулина бана…” (2022).

Збирка приповедака „Од Кулина Бана”, која је 11. маја у зворничком Дому омладине представљена заједно са делом „Иза дувара”, аутора Мирзета Мустафића, једно је сведочанство о неким препознатљивим пределима, људима и догађајима. То су неисписане приче које је аутор покушао украсти од заборава присећајући се неких мириса, укуса, додира, слика, звука.

Сведочећи, аутор, Владимир Савић, теолог, музичар свог поднебља али подједнако писац и песник који је рођен у Тузли, не дозвољава да се сво то богатство које носи у себи изгуби као што су се изгубиле неке године, многе младости или лица са пожутелих и избледелих фотографија којих више нема јер су нетрагом нестале у ратним вихорима. Овом књигом аутор пружа доказе да смо некада живели али за собом не затвара путеве, напротив, унаточ траума оставља простор за нове почетке.

Издавач је Удружење независних писаца Србије.

Извори: Мали Зворник инфо / Интернационална пословно – информациона академија Тузла / Кулин Бан / Лозничке новости / Делфи књижаре

Фото: ИЛИ Фест / Приватна архива аутора / Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share