Нових 16 добровољних давалаца крви у Малом Зворнику

Мали Зворник, 28. новембра 2016. (Мали Зворник Инфо)

Нових 16 добровољних давалаца крви у Малом Зворнику

Институт за трансфузију крви Србије и Црвени крст Мали Зворник, четврту годину заредом у кафеу ,,Кул” (Caffe ,,Cool”) организују акције добровољног давалаштва крви (ДДК), крајем новембра или почетком децембра, крајем марта или у априлу, од 9.00 до 14.00 часова.

Примаријус др Слободанка Благојевић надахнуто истиче да је одзив одличан, а млади људи који су се укључили у овогодишњу јесењу акцију подстичу трансфузиологе да свој посао раде са новим оптимизмом и мотивацијом. У јутарњим и послеподневним сатима, будући матуранти су се одазвали позиву Црвеног крста у већем броју, а 16 суграђана је први пут даровало драгоцену течност. ,,Бенефит за добровољне даваоце је да два пута годишње дају крв, чиме позитивно утичу и на своје здравље. Наш план, оптимум потреба, усклађен са предвиђеним временом, материјалом и бројем становника, је премашен. Од планираних 40 добровољних давалаца, у Малом Зворнику нас је посетило 54. Поштујући критеријуме, одбијено је шесторо. Крв је дало 48 учесника акције, а 14 су женског пола. Радује ме чињеница да смо остварили циљ који премашује стандард, без компликација и губитка свести“, истакла је др Слободанка Благојевић.

Секретар Црвеног крста Драган Николић са задовољством наглашава са су одличан одзив и мали број одбијених давалаца крви потврда успеха овогодишње акције.

Екипа Института борави ове седмице у средњем Подрињу, Азбуковици, Рађевини и Јадру. Смештени су у нашем хотелу ,,Ројал Дрина” (Језеро).

Душан Серафимовић, пропагатор за мотивацију и организацију ДДК, нас је упознао са недељним планом рада екипе на терену:

Уторак, 29. новембар, Љубовија – просторије Црвеног крста, од 9.00 до 15.00 часова

Среда, 30 новембар, Лозница – Економска са Медицинском школом, од 10.00 до 16.00 часова.

Четвртак, 01 децембар, Лозница – Гимназија ,,Вук Караџић” са Техничком школом, од 9.00 до 14.00 часова.

Петак, 02. децембар, Крупањ – зграда Општинске управе, од 9.00 до 14.00 часова.

Серафимовић се захвалио свим мештанима Малог Зворника који су до сада учествовали у акцијама добровољног давалаштва крви, истакавши да локална самоуправа и Црвени крст са пуно разумевања подржавају Институт за трансфузију крви Србије.

У нашој земљи потребно је да буде 40 давалаца крви на 1000 становника (четири одсто), а тај проценат се годинама креће око три. Процењује се да је у Србији сваких 100 секунди потребан давалац крви за децу и одрасле којима је ова драгоцена течност неопходна да би преживели. Основно начело јесте да крв чека пацијента, а не пацијент крв.

Даваоцима се узима 450 милилитара крви, што је мање од 10 одсто укупне количине коју садржи људски организам. Жене могу да дају крв свака четири месеца, а мушкарци свака три. У Србији је најређа крвна група АБ, око пет одсто, а само је 15 одсто популације РХ негативно.

Од 2004. године централизована је база података Института, са компјутерском евиденцијом о ДДК од 1990. године. Присутни администратор у сваком тренутку има веродостојне податке, што је нарочито значајно у случајевима хитне потребе за ретким крвним групама и фенотиповима.

Потребе за крвљу и крвним продуктима једне земље зависе од броја становника, броја болничких кревета и врста медицинских услуга које се примењују у тој средини. План потреба се доноси на основу увида у годишњу потрошњу крви у протеклом периоду.

Новинар: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Корисни линк: http://www.nbti.org.rs/Institut-za-transfuziju-krvi-Srbije/115/GDE-MOZETE-DATI-KRV–nedeljni-plan-rada-ekipa-na.shtml

,,Проверите да ли сте заиста добар човек, помозите онима који вам не могу узвратити.”

Душко Радовић (1922 – 1984)

,,Доброчинство је једино благо које се увећава давањем.”

Cesare Cantù  (1804 – 1895)

 

Share