Нови тријумфи: Сара Ћирковић одбранила трон на 40. Војвођанској златној рукавици за омладинце

Јубиларни, традиционални и престижни турнир у конкуренцији омладинаца и омладинки (17 и 18 година), 40. Војвођанска златна рукавица одржана је у Суботици, уз учешће 189 такмичара оба пола и 21 репрезентације, са четири континента (Европе, Азије, Америке и Океаније).

Селекција Србије освојила је четири медаље, од тога у женској једно злато које је исковала Сара Ћирковић (категорија до 50 kg) која је у финалу савладала Аниту Адишеву из Казахстана, сребро Драгана Јовановић (категорија до 52 kg), док смо у мушкој категорији освојили две бронзе, Марко Пижурица (категорија до 86 kg)  и Лазар Лазаревић (категорија до 86 kg).

Шампионски трон турнира, који је угледао светлост дана далеке 1980. године одбранила је прошлогодишња шампионка, фантастична Сара Ћирковић, актуелна златна девојка Европе у конкуренцији омладинки до 18 година која је и ове године проглашена за освајача главног трофеја. Турнир у Суботици, 40. Војвођанска Златна рукавица који је окупио боксерску елиту у овом узрасту одржан је од 14. до 18. септембра 2022. у организацији Бокс клуба „Спартак” и Боксерског савеза Србије, а уз подршку Града Суботице и градског Спортског савеза и био је сјајна припрема као и велики тест за младе снаге бокса Светског првенства које ће бити одржано у Шпанији  од 13. до 27. новембра ове године.

Финалним борбама, доделом трофеја и интонирањем химне „Боже правде” окончано је једно од најбољих и најцењенијих такмичења за јуниоре у боксерском свету.

За најбољу српску боксерку проглашена је Драгана Јовановић, најбоља страна боксерка је Равина из Индије, најбоља техничарка Елина Базарова из Казахстана, најбољи такмичар освајач 40. Војвођанске рукавице у мушкој конкуренцији је Џамал Кулиев из Украјине, најбољи српски боксер је Марко Пижурица, најбољи страни боксер је Бакхтијар Анарбајев из Казахстана, најбољи техничар је Даулет Тулемисов из Казахстана. За најборбенији пар проглашени су: Манденгбам Јадумани Синг и Ансари Усман Мохд Султан из Индије.

Најбољи судија турнира је Стефан Цубалевски из Северне Македоније.

Главну награду освајачима у мушкој и женској конкуренцији је уручио градоначелник града Суботице Стеван Бакић, док су остале награде уручили Наташа Алексић – чланица Градског већа града Суботице за спорт и омладину, Дејан Вуковић – председник спортског савеза Града Суботице, Мирко Антељ – председник жирија и председник Бокс Клуба Спартак, Председник Боксерског савеза Србије Ненад Боровчанин заједно са сарадницима испратио је све финалне мечеве.

Репрезентативка Србије, Сара Ћирковић чланица је Боксерског клуба „Обилић ТРБ” Зворник и Спортског удружења за бокс „Обилић – 1389 МЗВ” из Малог Зворника. Овај клуб члан је Спортског савеза Дрина у општини Мали Зворник. Регистрован је 26. октобра 2018. године.

Тренер и оснивач КБС „Обилић”, Мирко Ждрало, крајем јуна 2022. године изабран је и за генералног секретара Боксерског савеза Републике Српске.

Подсећамо, српска боксерка Сара Ћирковић и боксер Растко Симић били су победници 39. јуниорске „Војвођанске златне рукавице”, која је, почетком септембра 2021. године, одржана у Суботици.

Ћирковићева је у финалној борби, у категорији до 50 kg, била боља од представнице Русије Софике Черепенине 5:0, док је Симић, у категорији до 75 kg, савладао репрезентативца Бугарске Вилијама Чолова, такође 5:0.

Извори: Боксерски савез Србије / Клуб борилачких спортова „Обилић”

Фото: Боксерски савез Србије / Клуб борилачких спортова „Обилић”

Д.В.К.

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

Повезани линкови: Архива медијског пројекта „Промоција спорта – промоција здравог живота”

Општина Мали Зворник за остварене подвиге у области спорта наградила златну боксерку Сару Ћирковић

Share