Нова цистерна за квалитетну пијаћу воду

Нов камион – цистерна, вредан око 10 милиона динара, који је Општина Мали Зворник набавила за потребе обезбеђења пијаће воде за становништво у случају прекида у водоснабдевању, стигла је јуче и предата је Јавном комуналном предузећу „Дрина“ на употребу. Званична примопредаја цистерне обављена је у кругу предузећа, око 14.00 часова, у присуству  директора, запослених, представника општинског руководства и добављача, фирме „Атрикод“ из Крушевца.

Поводом вредне набавке, председник општине Зоран Јевтић рекао је да је нова цистерна за воду становништву Малог Зворника била преко потреба, с обзиром да локално комунално предузеће, већ дуги низ година, има само једну, стару неколико деценија, коју, осим за водоснабдевање, користи за прање улица и друге потребе.

„Куповином нове цистерне решен је горући проблем у погледу недостајуће комуналне опреме у Малом Зворнику, рекао је Јевтић, истичући да ће нови камион – цистерна бити коришћен искључиво за снабдевање у случају нестанка воде, док ће стари и даље бити употребљаван за остале потребе по месним заједницама.

Он је подсетио да је у Доњој Трешници и Доњој Борини још увек на снази ванредна ситуација, због несташице пијаће воде, и да општина у наведеним месним заједницама реализује пројекте санације и реконструкције водоводне мреже.

Јевтић је објаснио да ће изградњом и проширењем водоводне мреже у Доњој Трешници бити побољшано водоснабдевање у том  селу и у још неколико околних месних заједница и престати потреба за посебним снабдевањем, те да ће нова цистерна бити коришћена само у случају преке потребе.

Он очекује да ће изградња базена за воду у Доњој Трешници бити завршена за 5 месеци.

„Недавно смо склопили уговор са извођачем, фирмом из Ужица, према којем радови треба да буду готови за 150 дана“, рекао је Јевтић, додајући да је за пројектовање секундарног цевовода у том селу у току процедура јавне набавке извођача радова.

Он је истакао да ће из буџета општине у преостале радове на побољшању водоснабдевања у Доњој Трешници бити уложено око 25 милиона динара, док је за завршетак радова на обнови преосталог дела водовода у Доњој Борини опредељено 10 милиона динара. Јевтић је оценио да ће по завршетку наведених пројеката водоснабдевање у општини Мали Зворник бити на прилично задавољавајућем нивоу, те да  су, у циљу даљег унапређења стања у овој области, у  плану нови пројекти, за које ће општина покушати да обезбеди средства код надлежних министарстава.

Председник Јевтић је навео да је набављена цистерна за воду трећа значајна набавка за ЈКП „Дрина”, у последњих годину и по дана, подсетивши да је пре ње, преко донације Владе Јапана,  набављен мини камион за сакупљање смећа, а нешто раније нова СКИП машина, за чију куповину је део средстава обезбеђен из кредита у банци. Он је додао да општина у догледном року планира још набавки опреме за комунално предузеће, како би га учинила спремнијим за обављање делатности.

Директор ЈКП „Дрина” Мали Зворник Драган Чикарића задовољан је набављеном опремом, којом су, како је истакао, веома унапређени технички услови и ресурси овог предузећа. Он се захвалио руководству општине Мали Зворник на најновијој вредној набавци, као и на раније купљеној механизацији, захваљујући којој комунално предузеће може ефикасно да ради.

„Нова цистерна је запремине 10 m3. Резервоар је од нерђајућег челика,  такозваног прохрома, који јој гарантује дуговечност употребе. Шасија је савремена. Камион је марке „Ивеко”, који у возачкој кабини има сву савремену опрему и уређаје, тако да ће бити врло удобан за возаче”, рекао је Чикарић, напомињући да ће набављена опрема олакшати посао радницима, нарочито у летњим месецима, када су потребе за снабдевањем велике, на местима која су тешко приступачна.

Стара цистерна, иако зарђалог и дотрајалог резервоара, према његовим речима, и убудуће биће коришћења за прање улица, које је свакодневно у опису посла ЈКП „Дрина”.

Извор:  Општина Мали Зворник

Корисни линк: Предузеће Атрикод д.о.о. Крушевац

http://www.atrikod.com/

Share