Народно посело: Манифестација изворног народног стваралаштва

Библиотека „17. септембар” настоји да Народно посело постане традиционална манифестација која је и ове године усклађена са епидемиолошком ситуацијом, те је одржана у петак, 18. марта, у великој сали Дома културе где су услови најадекватнији.

Неизоставне су вредне преље чији је допринос увек аутентичан, а Удружење жена Малог Зворника и колектив библиотеке су заслужни за овогодишњу сценографију.

Медијски промотери су традиционално присутни „Обичаји Рађевине – Породица Пантелић” и интернет портал Мали Зворник инфо.

Гости седмог посела и прела, под крилатицом „Да се не заборави”, били су извођачи културно-уметничког програма: солисти на хармоници Немања Костадиновић и његов ученик Алекса Перић, здравичар Мирко Радовић, певале су нам ученице Основне школе „Бранко Радичевић” Сара Младеновић и Нина Радић, сплетом игара наступили су чланови фолклорне и музичке секције „Удружења грађана Мина и Андреј”, млађег, средњег и старијег узраста, из Малог Зворника, Радаља и Велике Реке, односно чланови фолклорне и музичке секције Библиотеке „17. септембар”.

Прело је један од облика женских моба (моба – обичај међусобног помагања на селу). Мобе се сазивају у различито доба године и дана у зависности од посла који треба обавити. Прела се више сазивају у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже, када има мање посла у пољу. Сазивају се да се обаве женски радови, као што су: чешљање вуне, гребенање, предење, плетење, хеклање. На прело се ишло да се нешто уради другоме или да се уради нешто за себе, али и ради песме и весеља. Управо нам прела, песме, игре и весеља овог петка није недостајало, а вредне плетиље су дошле из свих месних заједница.

Фото: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share