Успеси наших суграђана: Стефан Средојевић суоснивач је српско-америчке компаније Анари ВИ

Стефан Средојевић суоснивач је и оперативни директор стартапа Anari AI (artificial intelligence је вештачка интелигенција). Рођен је 11. јула 1995. године у Лозници. Основну и средњу школу завршио је у Малом Зворнику, а звање дипломираног инжењера електротехнике и рачунарства стекао је на Факултету техничких наука Универзитета у Новом Саду. Стефан поседује више од шест година искуства у аутомобилској и полупроводничкој индустрији.

Током студија Стефан је, такође, био члан Удружења студената електротехнике Европе (EESTEC), а током пет година проведених у организацији водио је више од 10 пројеката. Након завршених основних студија, Стефан уписује мастер студије, које потом одлаже како би упловио у предузетничке воде и постао један од суоснивача стартапа који је за само два месеца добио инвестицију у вредности од два милиона долара од једног од водећих светских инвеститора.

Суоснивачи стартапа Anari AI, заслужни и за оснивање Српског друштва вештачке интелигенције, су: Јован Стојановић, оснивач Wonderland AI заједнице која окупља више од 30.000 стручњака и ентузијаста у области вештачке интелигенције из целог света, др Богдан Вукобратовић, директор за развој, као и наш донедавни суграђанин, Стефан Средојевић, оперативни директор. Ова компанија има седиште у Србији, са представништвом у Сан Франциску, а стартап је био скуп људи и идеје у коју верују – да ће развити производ, услугу или платформу која неке реалне проблеме решава на нов, бољи и ефикаснији начин, нудећи потпуно свеж производ или услугу.

Новосадски стартап Anari AI, прва онлајн чип фабрика на клауду, који развија платформу за персонализовану вештачку интелигенцију (AI). Појам „Cloud” (облак) је синоним за доступност, брзину и лакоћу управљања подацима. То значи да је сваки делић вама важних података, на клик од вас и спреман за коришћење. У техничком смислу, клауд представља скуп великог броја повезаних рачунара (такозвани грид) са припадајућим процесорима, дисковима, меморијом и другим хардверским ресурсима који се, захваљујући интелигентном управљачком софтверу, виде као један „велики” виртуелни рачунар. Стара метода је била да сачувате датотеку на УСБ кључ (флеш меморију) и пребаците је на други рачунар или пошаљете датотеку себи, како бисте је отворили на другом рачунару. Али данас cloud computing нам омогућава једноставно чување датотеке на удаљеном серверу тако да се може приступити са било које машине која има интернет везу. За многе људе, искуство приступа датотекама од било ког места је као да га повлачите са неба или облака.

„Анари платформа, најједноставније речено, представља простор у клауду за креирање и коришћење чипова који су доступни у свега неколико кликова. Принцип је исти као код коришћења AppStorea, где у неколико кликова преузимате разне апликације, док на Анари платформи користите постојеће или развијате сопствене чипове у клауду. Платформа је базирана на Anari frameworku – програмском језику за опис хардвера који је развијен од стране нашег тима. Будућност се заснива на вештачкој интелигенцији, а наша визија се састоји у томе да је ставимо у службу решавања комплексних проблема који утичу на читаво друштво. Почевши од тога, развили смо идеју о демократизацији хардвер индустрије уз помоћ вештачке интелигенције, где смо искомбиновали експертизу, ентузијазам и страст према решавању важних питања за будућност. Верујем да за добре идеје које заиста решавају одређени проблем увек има места и новца, само је важно остати истрајан, упоран и окружен људима који у вашу идеју верују барем колико и ви”, рекао је Јован Стојановић.

Анари платформа има примену, пре свега, у индустрији игара, геномици (дешифровању генома и анализи гена), медицини, као и у аутомобилској индустрији.

Ту се сусрећу са корисницима који ће бити у могућности да развијају сопствена, персонализована решења у погледу дизајна чипова, као и са корисницима који ће да користе постојећа решења, а све то уз мање утрошеног времена и новца. Циљ им је да на овај начин демократизују приступ вештачкој интелигенцији и развој хардвера, где ће велики и мали тимови, стартапи и компаније имати једнаке могућности за развој сопствених алгоритама у наведеним индустријама.

Студенти на једном од најпрестижнијих америчких и светских универзитета изучаваће PyGears, нови језик за развој чипова развијен од стране стартапа Anari AI из Новог Сада. Ово је постао предмет у оквиру школе инжењерства на Универзитету Калифорније у Лос Анђелесу (UCLA).

Анаријев open-source framework значајно редукује време и ресурсе за дизајн чипа, уједно смањујући наглашену баријеру између софтвер и хардвер инжењерства, чиме практично превазилази традиционалне концепте у хардверу који се супротстављају одрживој будућности индустрије. Развој PyGears заједнице почиње у оквиру Универзитета Калифорније, али она остаје отворена за све друге универзитете и инжењерске тимове глобално, све оне који желе да допринесу развоју овог језика за дизајн чипова.

„Дизајнирање чипова постаје све комплексније и скупље, а развојни процеси дужи”, наводи Дејан Марковић, PhD професор електронике и компјутерског инжењерства на UCLA. PyGears решава ове проблеме усвајајући модуларни начин развоја хардвера уз коришћење вишеструко употребљивиих компоненти, креираних од стране заједнице формиране око овог језика. Приступ једнако погодује великим и малим инжењереским тимовима. Хардвер дизајн и верификација су смештени у Python окружење уз значајно редуковање баријера између софтвера и хардвера. Визија овог језика је да се људима из софтвер света омогући да кодирају хардвер.

Др Богдан Вукобратовић, директор за развој Анарија истиче да је идеја да PyGears, као бесплатан и open-source језик за опис хардвера утемељи пут ка дизајну чипа наредне генерације, али остваривање тог циља тражи и допринос читаве хардвер заједнице која сада има могућност да одреди правац и начин на који ће се хардвер даље развијати. Компаније ће бити у могућности да целокупан развој својих специфичних AI решења временски сведу на неколико недеља, уместо на 12 до 18 месеци колико је тренутно за то потребно. У супротном, AI свет не би био остварив и одржив у блиској будућности. 

Подсећамо, новосадски стартап Anari AI је у фебруару прошле године за само два месеца подигао вредну инвестицију од два милиона долара, и то од стране немачког фонда Earlybird Venture Capital. Реч је о једном од највећих европских инвестиционих фондова фокусираних на технолошке иновације.

Извори: BizLife / Serbian.tech / Telegraf biznis / Netokracija / Tanjug/ nsuzivo.rs

Фото: Анари ВИ / Shutterstock

Повезани линк: Представљање Стефана Средојевића у магазину BizLife

Д.В.К.

Share