Међународни дан цивилне заштите у Малом Зворнику обележен свечаном седницом Општинског штаба за ванредне ситуације

Светски дан цивилне заштите обележен седницом Општинског штаба за ванредне ситуације у Малом Зворнику

Међународни дан цивилне заштите, 01. март, у Малом Зворнику обележен је свечаном седницом Општинског штаба за ванредне ситуације, на којој је указано на витални значај и улогу цивилне заштите у случају природних и других несрећа и катастрофа.

Честитајући празник окупљенима на седници и суграђанима, командант штаба и председник општине Зоран Јевтић навео је да су обученост и спремност локалне заједнице за деловање у ванредним ситуацијама од кључне важности у погледу превенције ризика и адекватног одговора у случају различитих удеса.

Он је саопштио да је локална самоуправа у Малом Зворнику и у текућој години у буџету определила значајан износ за опремање јединице цивилне заштите и да ће набавка неопходних средстава ускоро бити реализована.

Поводом Светског дана цивилне заштите, на седници је одржана мултимедијална презентација посвећена овом важном датуму и начину функционисања цивилне заштите у Србији.

У оквиру презентације наведено је да је празник установљен 1990. године, одлуком Генералне скупштине Међународне организације цивилне заштите (ICDO), с циљем да скрене пажњу широј јавности на витални значај цивилне заштите и развијања свести о значају припремљености за превентивне и самозаштитне мере и поступке у случају елементарних непогода, техничко-технолошких несрећа и других несрећа и опасности, те да је за његово обележавање одређен 01. март, датум ступања на снагу Статута Међународне организације за цивилну заштиту, 1972. године, који је, у складу са Повељом УН, регистрован при Секретаријату Уједињених нација.

Наведено је да се у нашој земљи од 2012. године, после више од две деценије, упркос тешкој материјалној ситуацији и скромним буџетским средствима, врло успешно одвија процес развоја цивилне заштите и да су у протеклом петогодишњем периоду све специјализоване јединице цивилне заштите прошле кроз циклус обучавања и завршиле основну обуку, док је знатан део њих имао и тренинге.

Од 2013. до 2018. године реализоване су 72 основне обуке специјализованих јединица цивилне заштите, које је завршило 85,23 одсто припадника.

У информацији о најзначајнијим активностима у области цивилне, између осталог, истакнуто је да је преко ИПА пројекта, намењеног јачању капацитета Сектора за ванредне ситуације, набављен одређен број чамаца, магнетометријске опреме, возила, униформи и рачунара.

Наведено је и то да је у Републици Србији 79,3 одсто јединица локалних самоуправа планирало средства за финансирање, развој, изградњу и извршавање задатака заштите и спасавања, за шта је укупно предвиђено 561.636.460,00 динара.

На седници Штаба за ванредне ситуације општине Мали Зворник одржаној у петак, 01. марта, размотрен је и извештај о раду штаба у протеклих годину дана, који ће након тога бити прослеђен Скупштини општине Мали Зворник на усвајање.

Извор: Општинска управа Мали Зворник

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Share