Мали Зворник стимулисан од државе са седам милиона динара за побољшање енергетске ефикасности у домаћинствима

Општина Мали Зворник прва је на рангл листи међу 67 општина које ће од Министарства рударства и енергетике Републике Србије добити средства за повећање енергетске ефикасности стамбених зграда, приватних кућа и станова, у оквиру реализације националног циља смањења потрошње електричне и топлотне енергије.

За ову намену из републичког буџета општини Мали Зворник опредељено је 7.000.000 динара.

Уговор о додели поменутих средстава локалној самоуправи председседник општине, Зоран Јевтић, потписао је у петак, 25. јуна, у Краљеву.

Потписивању уговора са челницима општина и градова који ће добити новац за побољшање енергетске ефикасности присуствовала је министарка Зорана Михајловић, која је рекла да је ово први корак ка рационалној употреби енергије, с обзиром на чињеницу да просечно домаћинство у Србији троши 40 одсто више енергије у односу на друге земље.

Мали Зворник нашао се на првом месту по испуњености тражених критеријума за добијење наведених средстава, који су се односили на развијеност општине, спремност Програма за реализацију, разноврсност понуђених мера за енергетску санацију стамбених објеката, проценат буџета предељен за реализацију мере унапређења енергетске ефикасности, проценат учешћа јединице локалне самоуправе у финансирању програма, као и искуство у реализацији истих или сличних јавних позива.

За суфинансирање побољшања енергетске ефикасности у домаћинствима локална самоуправа обезбедила је у буџету такође 7.000.000 милиона динара, односно исти износ који ће добити од државе.

Председник општине Мали Зворник захвалио је Републици Србији и надлежном министарству на помоћи коју пружају грађанима ове општине, наводећи да је овај вид подршке од великог значаја, јер представља конкретну помоћ државе појединачним домаћинствима да побољшају услове становања и смање трошкове за енергију.

Јевтић је подсетио да, према најави министарке Михајловић, у процедури која предстоји ускоро следе јавни позиви за компаније и грађане.

Компаније ће морати да испуне услове, односно да гарантују цену, рокове и квалитет.

Рок за позив компанијама које расписују локалне самоуправе је 10. јул.

Следећи корак је позив грађанкама и грађанима који су заинтересовани за овај пројекат.

Министарка Михајловић навела је да све мора бити јавно, доступно и сви рокови морају бити поштовани.

Михајловићева је изјавила да очекује прве уговоре са грађанима у августу, а радове у септембру, као да и ће се вршити контрола процедура и радова, те најавила до краја године још један јавни позив.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share