Мали Зворник на Данима међаша

Традиционална манифестација „Дани Међаша”, одржана је 1. јула 2018. године, 9. пут по реду, у етно-селу Мачков камен.

Девета по реду манифестација на Мачковом камену „Дани међаша” протекла је у духу идеје која се огледа у дружењу, такмичењу и весељу. Тромеђа Азбуковице, Подгорине и Рађевине окупила је ове године госте из поменутих области западне Србије па и шире. Међаши, овог пута представљају дружење и такмичење комшијских општина (Крупња, Љубовије, Малог Зворника, Осечине и Лознице) и у потпуноси оправдавају идеју овог догађања. Упркос неповољним временским условима, Туристичко спортска организација општине Крупањ све је учинила да се одржи све оно што је планирано.

Косидба ручном косом, скок у даљ, камена с рамена, надвлачење конопцем и кување пасуља – дисциплине су које уживају пажњу публике што потврђује и сам број учесника. Први људи, представници општина Крупањ, Љубовија и Мали Зворник – учествовали су у програму додела награда најуспешнијим учесницима поменутих дисциплина. Фонд награда ове године достигао је прикладан ниво који је заиста вредан пажње.

Ова манифестација је једна од најпосећенијих у Крупњу и околини, а сваке године је по обичају посети више од 3 хиљаде гостију.

Дани међаша је туристичко-спортска манифестација која се одржава, сваке године крајем јуна или почетком јула месеца, на планини Јагодњи, подно његовог врха Мачков камен. Манифестацију организује Туристичка организација општине Крупањ са циљем очувања традиције и обичаја уз дружење и такмичење гостију и становника тромеђе Азбуковице, Рађевине и Подгорине, односно општина Љубовија, Крупањ и Мали Зворник.

Манифестација употпуњује садржај великог народног сабора који се од 1925. године одржава на Мачковом камену, такмичењем у кошењу ручном косом, такмичењем у народном вишебоју (бацање камена са рамена, надвлачење конопца, скок у даљ), такмичењем у припремању посног пасуља. У културно уметничком програму који прати такмичења, учествују фолклорне групе, певачке групе и појединци представљајући народно стваралаштво Крупња и околине.

У видео запису канала Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић, имате прилику да чујете изјаве председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића и нашег суграђанина Слободана Петровића, који је освојио I место у такмичењу – Косидба ручном косом.

Фото: Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић

Крупањ инфо – РТС – Мали Зворник инфо

http://krupanj-info.rs/dani-medjasa-na-mackovom-kamenu-2018/

Share