Проглашен Дан жалости за подручје општине Мали Зворник

Одлуком председника општине Мали Зворник, уторак 29. септембар 2020. године је проглашен Даном жалости за подручје општине Мали Зворник.

Дан жалости се проглашава због трагичне смрти пилота мајора Дејана Крсника и капетана прве класе Звонка Васиљевића из 101. ловачко-авијацијске ескадриле (Витези), 204. ваздухопловне бригаде РВиПВО Војске Србије. Одлука о проглашењу дана жалости се доноси на основу члана 16. Закона о обележавању дана жалости на територији Републике Србије („Службени гласник РС” број 101/2005 и 30/2010) и члана 65. став 1. тачка 19. Статута општине Мали Зворник („Службени лист општине Мали Зворник”, број 21/18 ). Органи и организације, као и друга правна лица која истичу заставу, дужна су да у време дана жалости заставу Републике Србије, односно заставу општине Мали Зворник спусте на половину јарбола, односно копља.

У образовним установама дан жалости обележава се минутом ћутања на првом часу наставе, а програм наставе музичког образовања прилагођава се дану жалости. Дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије, односно заставу Општине Мали зворник и застава спортских клубова.

Пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршен тако давања поштом и минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалим у несрећи због које је проглашен дан жалости. Играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

За време дана жалости је забрањено емитовање народне и забавне музике, односно одржавање програма забавног карактера на јавним местима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #Mali_Zvornik #Podrinje #Srbija #Serbia #SRB

Share