Људи и мостови: Унапређење сарадње и добросуседских односа

На мосту Краља Александра Првог Карађорђевића, 3. августа у подне, уприличен је сусрет општине Мали Зворник и града Зворника, под називом „Људи и мостови” чиме се указује на нераскидиву повезаност два насеља, на левој и десној обали реке Дрине.

Сусрети на мосту краља Александра I Карађорђевића одржавају се од 2010. године. Иницијатива која је покренута током манифестација „Људи и мостовиˮ резултирала је реконструкцијом старог пешачког моста.

Председник малозворничке општине, Зоран Јевтић и начелник града Зворника Зоран Стевановић разменили су поклоне у знак пријатељства два суседа и две државе, а изведен је и пригодан културно-уметнички програм.

Овом сусрету челника локалних самоуправа присуствовала је и делегација града Дрàма, боравећи у посети граду Зворнику, у оквиру манифестације „Зворничко љето 2021.ˮ. Центар истоименог округа у Егејској Македонији један је од најзначајнијих и највећих градова северозапада Грчке. Градоначелник братског града, Христодулос Мамсакос (Christodoulos Mamsakos), обратио се скупу речима подршке и жеље за наставком сарадње.

„Верујем да овај мост, осим тога што представља јединство два града, представља убудуће и симбол уједињења града Дрàма са овим регионом, јер оно што уједињује Републику Грчку, Србију и Републику Српску су историја, наша култура, као и наша религија. Желим вам успешно Зворничко лето и верујем да ћемо приликом будуће посете и градоначелника Зворника и начелника Малог Зворника бити у прилици да вас и ми угостимо на овако леп начин. Желим пуно здравља, среће, али и лепо лето свим грађанима оба града, јер, након пандемије и свих недаћа које смо преживели протекле године, живимо доста тешке тренутке и дан – данас. Али, заједничким снагама пребродићемо и ово. Хвала вам!ˮ

У обраћању окупљенима на мосту председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, оценио је овај дан као велики за Зворник и Мали Зворник.

Јевтић је захвалио председнику Републике Србије Александру Вучићу и његовом кабинету на помоћи у обнови моста, подсетивши да је Република Србија реконструкцију моста финансирала са 600.000 евра.

„Увек смо ту да једни другима помажемо. Зворник и Мали Зворник су једна душа и једно телоˮ, рекао је Јевтић и навео да се то најбоље видело и осетило у протеклим месецима, током вакцинације против вируса корона, када је за грађане Зворника на малозворничком пункту за имунизацију обезбеђена вакцинација једнако као и за Малозворничане, истакавши да су на вакцинацију у Мали Зворник, осим из Зворника, долазили и житељи из бројних других места у Босни и Херцеговини. Он је рекао да верује да би и град Зворник у сличној ситуацији поступио на исти начин и помогао грађанима Малог Зворника уколико би то било потребно.

Грађанима се обратио и градоначелник Зворника, Зоран Стевановић.

„Ове године срећемо се у новом амбијенту, захваљујући реконструкцији старог моста који сада има ново рухо”, рекао је градоначелник Зворника Зоран Стевановић и захвалио Републици Србији, која је омогућила обнову овог здања.

Он је истакао да је овај гранични прелаз недавно добио статус међународног граничног прелаза и оценио да је то од великог значаја за грађане са обе обале реке Дрине.

Представници туристичких организација Малог Зворника, Зворника и Народне библиотеке Зворник репрезентовали су своје средине, а Библиотека „17. септембарˮ изложила је одабране радове учесника ликовних колонија у Малом Зворнику, насталих у претходних 15 година.

„Удружење жена Малог Зворникаˮ и Удружење жена „Незаборавˮ, у оквиру програма, понудили су послужење, храну, представили јавности производе домаће радиности, ручне радове и старе експонате.

Присутни посетиоци су имали прилику да прате уметнички програм који су приредили ученици Основне музичке школе „Војин Комадинаˮ из Зворника и фолклорна секција Библиотеке „17. септембарˮ из Малог Зворника.

Извори: Мали Зворник инфо / Општинска управа општине Мали Зворник / Радио Освит

Фото галерија: Мали Зворник инфо

Д.В.К.

Share