Председница ДСС Санда Рашковић Ивић посетила општински одбор странке у Малом Зворнику

Трибина и скуп чланства ОО ДСС Мали Зворник одржани су у петак, 11. децембра, у сали Скупштине општине.

Присутним члановима, симпатизерима и грађанима обратили су се: председница ДСС др Санда Рашковић – Ивић, председник Политичког савета ДСС др Душан Пророковић и члан Извршног одбора, координатор за Мачвански и Колубарски округ, Миленко Арсић, .

Санда Рашковић Ивић прва је жена која је изабрана за председницу једне политичке странке у досадашњој историји Србије. Овом посетом указала је и поштовање општинском одбору који је међу првима једногласно подржао њену кандидатуру за председника ДСС, у октобру 2014.

Гости трибине били су чланови Општинског одбора ДСС Крупањ и председник Окружног одбора странке Александар Зељић, председник СО Крупањ.

На питање због чега се бирачи у Србији опредељују за ауторитет, лидера са чврстом руком, Санда Рашковић Ивић је нагласила да је о томе писао и њен отац академик др Јован Рашковић. ,,Колективно несвесно, најстарији, најдубљи и најутицајнији слој психе, који представља духовну ризницу наслеђеног искуства предака. Срби воле архетип оца, строг је, јак, штити их, права је очинска фигура. Уме да нас казни, да нас ограничи, спречи.
Данас се генерације васпитавају тако да буду ограничене, о туђем јаду се забаве и не увиђају да живе лоше. На снази је нова варијанта тезе ,,хлеба и игара“. Риалити представе се целодневно емитују на четири телевизије са националном фреквенцијом. Тако кретенизован народ је лако укротив. Расла сам у Шибенику, памтим снажан утицај фудбала недељом и децу која након утакмице постављају мале голове и настављају са игром. Но, то је данас позитиван пример“, закључила је Рашковић Ивић.

Хлеба и игара (латински: panem et circenses, дословно: „хлеба и циркуса“ или „хлеба и игара“) је популарна метафора за методе којима власт обезбеђује подршку становништва тако што привидно задовољава његове краткорочне интересе и неважне потребе, а науштрб дугорочних интереса, односно да би му скренула пажњу с далеко важнијих проблема. ,,Чувена Јувеналова порука: „хлеба и игара“ није само цинично осликана стварност, већ и дубоко смислена порука и схватање огољеног живота“ (Проф. др Ненад Живановић: Игара има, хлеба нема.“

Председник Политичког савета ДСС др Душан Пророковић истакао је неопходност повратка морала у политику.
,,Као ванпарламентарна странка, у незавидној смо ситуацији. Кадровски смо снажни, данас смо у Лозници разговарали са човеком који је изузетан кандидат за градоначелника, али имамо проблем са присуством у медијима. Србија вапи за опозицијом која ће у парламенту заступати народ, не тајкуне и интересне групе.
Приметан је неочекивани обрт. Некадашње невладине организације су данас ангажоване у владином сектору. Формирају IV грану власти код нас. Заштитник грађана, Радиодифузна агенција добијају извршну моћ, утичу на законодавство, изричу казне и предлажу законе“, нагласио је Пророковић.

Тонски прилог: Интервју са председницом ДСС Сандом Рашковић Ивић

Уредник: Далибор Крстић

Фото: Мали Зворник Инфо

Share