Врсни гастрономи награђени за оригиналне укусе Гурманијаде

Током манифестације Гурманијада кулинари у Малом Зворнику, кроз дружење и нова познанства, спајају своју пасију и такмичарски дух.  🥘 🫕 🍲

Богатство укуса и варијација у традиционалним дисциплинама одликују најмасовније пролећно кулинарско такмичење у три категорије: кувању рибље чорбе, кувању чорбастог (војничког) пасуља и кувању гулаша на ловачки начин.

За овогодишње кулинарско такмичење било је пријављено 50 котлића, а поједине екипе су се окушале и у два гастрономска изазова. Учесници су допутовали из братске општине Бела Паланка, Кикинде, Јакова, Новог Сада, Пријевора код Чачка… Зворника и Малог Зворника.

Званично, једну екипу представљала су три члана. Учешће је било бесплатно. Организатор је обезбедио дрва за котлић, а материјал за кување донели су учесници у екипном такмичењу.

Уследила је додела награда по категоријама:

Рибља чорба:

Прво место ове године освојили су представници хотела „Ројал Дрина” из Малог Зворника, под редним бројем 10, коју је репрезентовао Дарко Бојић, а прошле године били су трећепласирани. Утолико им је ова победа дража. Победницима припада и квалитетан тучани котлић, од гуса (ливеног гвожђа), најбољи за кување на високим температурама и за авантуристе који воле да припремају храну у природи.

Друго место освојила је екипа са редним бројем 1 – „Банатски кулинари” из Кикинде, прошлогодишњи прваци у овој дисциплини.

Трећепласирана је екипа пријављена под бројем 45 – Удружење спортских риболоваца „Бањица” из братске општине Бела Паланка.

Чорбасти или војнички пасуљ:

Прво место освојили су Наташа Бојић – играоница „Тарапана” и кетеринг „Хелена” из Малог Зворника, пријављени под бројем 3.

Друго место припало је екипи са редним бројем 49, што је донело још један вицешампионски успех „Банатским кулинарима” из Кикинде.

 Треће место освојила је екипа „Гулашијада” из Пријевора код Чачка, са пријавним бројем 17.

Кување гулаша на ловачки начин:

Прво места за припремљен гулаш освојила је екипа из Пријевора, пријављена под бројем 42, предвођена Гораном Тодоровићем. Осми пут су учесници „Гурманијаде”, а пребогати су подмлатком који их прати на манифестацијама. Будући да су недавно организовали десету „Гулашијаду”, у подножју Овчара и Каблара, њихово искуство је било без премца. Из Малог Зворника одлазе богатији за две кулинарске награде.

Друго место припало је екипи „Из Базе” из Липничког Шора, ушушканој код Дома пензионера, где су се сјајно дружили. Њихов стартни број био је 8.

Трећепласирани су наши суграђани – Снежана Бошковић и представници Удружења пензионера и инвалида рада из Малог Зворника, са редним бројем 5. Краси их ведрина духа и енергија коју су овом приликом усмерили у кулинарско умеће.

Стручни жири Гурманијаде чинила су два члана, председник Милош Чолић, члан Асоцијације шефова кувара Србије, специјалиста гастрономије, наставник куварства у Економској школи у Ваљеву и Миломир Симић – наставник куварства са практичном наставом у пензији, из Ваљева.

Пехар, три медаље и диплому, најуспешнијим екипама Гурманијаде уручили: су начелник Мачванског управног округа Жељко Марјановић, председник општине Бела Паланка Горан Миљковић, члан Општинског већа Аранђеловца Аранђеловца Слободан Ћировић, председник општине Мали Зворник Зоран Јевтић, заменик председника општине Мали Зворник Милисав Деспотовић и директорка Туристичке организације општине Мали Зворник Марина Глигоревић.

💻 Извори: Мали Зворник инфо / Туристичка организација општине Мали Зворник

📸 Фото галерија: Мали Зворник инфо

Такмичарски амбијент

Додела награда

 

Share

Оставите одговор