Лазар Јовановић промовисаће Мали Зворник и Србију на светском финалу за иновације у агробизнису

Мали Зворник подстиче суграђанина Лазара Јовановића финансирањем дела трошкова његовог боравка у Јоханезбургу

Општина Мали Зворник финансираће део трошкова учешћа младог стручњака Лазара Јовановића из Малог Зворника у финалу светског такмичења у области иновација у пољопривреди и агробизнису, Future Agro Challenge (FAC), од 12. до 15. марта у Јоханесбургу, у Јужноафричкој Републици. Општинско веће одлучило је да са 150.000 динара из локалног буџета подржи његов одлазак на такмичење, на којем ће представити изум „Smart Watering“, систем даљинског наводњавања путем СМС-а.

 „Заузврат од Лазара очекујемо да у Јужноафричкој Републици промовише општину Мали Зворник, а по повратку заинтересованим грађанима одржи презентацију пројекта са којим је победио у Србији и пласирао се на светско такмичење, изјавио је председник општине Зован Јевтић. Он је додао да је намера општине да његову иновацију приближи пољопривредницима и кроз локалне фондове подржи оне који би увели такав систем рада.

Лазар Јовановић из Малог Зворника, са пројектом „Smart Watering“, у Јужноафричкој Републици такмичиће се у конкуренцији националних победника из 50 држава. Том приликом његова иновација биће представљена потенцијалним инвеститорима на Future Agro Challenge (FAC) конференцији. У питању је систем за даљинско наводњавање, над којим се управљање и надзор врше путем поруке на мобилном телефону. Са овим пројектом Лазар Јовановић победио је на такмичењу Future Agro Challenge Србија, одржаном крајем прошле године, 18. новембра, за време Global Enterpreneurship Week (GEW), у организацији Serbia Start Up из Новог Сада.

Након освојеног првог места на националном финалу такмичења у агро бизнису, Лазар Јовановић се пласирао на светско финале такмичења за стартапе и предузетнике “Future Agro Challenge”. По дефиницији, стартап је пословна идеја која подразумева неку изузетну иновацију у пословању. Стартап је млада фирма која развија потпуно нови, никада виђени производ (често базиран на најновијим технологијама). Сама реч значи покренути или започети.

Извори: Мали Зворник Инфо / Smart Watering – Serbia / Општинска управа општине Мали Зворник

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник / Serbia Start Up

Архива: Мали Зворник Инфо

Подршка Лазару пред светско финале за иновације у агробизнису

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

 

Share