Компјутеризована томографија: Скенер доступан и у Малом Зворнику

Малозворничани убудуће неће морати у Београд, Шабац или неки други већи град ради снимања скенером.

Локална самоуправа издвојила је из буџета око 25.000.000 динара и купила овај апарат за Дом здравља. У оквиру установе уређене су посебне просторије, са одвојеним улазом, за потребе рада скенера.

Апарат за компјутеризовану томографију (CT), марке „Philips“, набављен је у жељи руководства општине да побољша услове примарне здравствене заштите у Малом Зворнику и омогући грађанима да у свом месту ураде неопходне снимке скенером бесплатно, без трошкова путовања у неки други град, плаћања услуге снимања и других издатака које су до сада имали у ситуацији када им је снимање овим апаратом било потребно.

Директорка Дома здравља, Валентина Ристић, навела је да је скенер у четвртак, 23. децембра, испоручен Дому здравља и да пре стављања апарата у употребу предстоји низ процедура које морају бити спроведене у циљу адекватног и безбедног коришћења скенера.

Поменуте процедуре укључују припрему просторије у којој ће скенер бити смештен, као и осталих просторија радиолошког одељења, монтажа и провера апарата, инспекцијски надзор просторија и скенера, добијање сагласности за коришћење од стране Института „Винча“, те повезивање апарата у информациони систем, што ће пружити могућност брзог очитавања снимака од стране лекара специјалиста, који не морају бити у Дому здравља у Малом Зворнику.

Према њеним речима, припреме за коришћење скенера могу потрајати месец или два, па се стављање у функцију не очекује пре фебруара 2022. године. Компјутеризована томографија (CT) скенер има важну улогу првенствено у дијагностици обољења и као такав овај апарат, који Дом здравља раније није имао, биће од изузетног значаја за пацијенте.

Снимање скенером за грађане општине Мали Зворник биће бесплатно, док ће за остале бити утврђена комерцијална цена услуге.

Ристић је навела и то да ће за рад у радиолошком одељењу Дом здравља запослити специјалисту радиологије, напомињући да установа тренутно нема овај стручни кадар, али да је докторка Милица Радојчић, која је запослена у малозворничком Дому здравља, на специјализацији за наведену област.

Радиолошко одељење Дома здравља у Малом Зворнику биће отворено у делу зграде где се налазе просторије Фонда пензијско – инвалидског осигурања (ПИО).

Извори текста и фотографија: Општинска управа општине Мали Зворник / Дом здравља

Фото галерија: Фејсбук страница Мали Зворник инфо

Share