Јубилеј Ликовне колоније ,,Мали Зворник“

Библиотека ,,17. септембар“, угостила је учеснике 10. ликовне колоније ,,Мали Зворник“, као организатор са искуством. Током тродневних целодневних активности, поред боравка у омладинској сали, у суботу 27. јуна, уприличена је посета етно селу у изградњи Барице, крај обилазног пута, око три километра удаљеног од каменолома “Равнаје“.

Јубиларну ликовну колонију походило је 24 учесника из региона. Остварени уметници, од вајара, сликара, до карикатуриста, али и аматери са потврђеним даром, из Сарајева, Ужица, Чајетине, Београда, Ариља, Ужица, Лознице, Уба, Херцег Новог, Малог Зворника… Током посете будућем етно селу Барице, вајар и сликар Младен Вујановић је предложио да се у дому културе непосредно пре завршетка ликовне колоније отвори изложба која ће суграђанима пружити прилику да се упознају са најновијим и вредним остварењима уметника.

Навешћемо све уметнике са којима смо имали прилику да се упознамо: Продан Обрадовић Чвале, који је бициклом дошао из Уба, Милка Росић, сликарка и песникиња у чијем перу трепери лирска жица, која је издала збирку песама ,,Даривам ти корак лак“, Мехдија Суљевић, педагог, академски сликар и илустратор из Сарајева, који полазиште налази у филозофији, историји, религији и свакодневици, академски сликар Виолета Болмановић из Херцег Новог, пореклом из Ниша, чији је сликарски опус са мотивима мора и медитерана излаган у Француској, Љубивоје Јовановић из Ариља, академски сликар са дипломом из Прага, магистар, који се окушао у архитектури, а предмет његовог интересовања су рана словенска митологија, религија, обичаји и магија. Сликар Слободан Цоле Гавриловић познат је локалној јавности и по збирци песама “Блуз за самоуког сликара“. Ужички сликар Ђорђе Станић, дипломирани историчар уметности, пејзажиста, ужива у чарима природе, а када гостује на ликовној колонији у Малом Зворнику пригодно прославља свој рођендан. Биљана Машановић, Мате Лајош и Лука Деспотовић су у најбољем светлу, уз Младена Вујановића, представили Мали Зворник. Стари сарадници свих ликовних колонија су наши педагози Драго Галић и Никола Селенић.

Посетиоци омладинске сале Библиотеке ,,17. септембар“ имају изузетну прилику да и током Видовдана виде награђиване радове врсног карикатуристе Саве Бабића из Лознице. Овај сликар, дипломирани машински инжењер, је за свој допринос ликовној уметности освојио 45 награда и признања, од Србије, Азербејџана, Турске, Бугарске, до Белгије.

Занимљива је идеја академског вајара и рестауратора Народног музеја Ристе Михића да, поводом 60. годишњице ХЕ ,,Зворник“, инспирисан историјатом ,,Првенца на Дрини“, да свој допринос, најпре одливком у гипсу истакнутих личности из периода изградње наше хидроцентрала, инжењера, радника, архитекте, економа… Потом, према његовим речима, постоји могућност да се ова вајарска дела овековече у бронзи, ако иницијатива буде финансијски подржана.

Глумци шабачког позоришта Боро Божанић и Синиша Максимовић су за наше суграђане и учеснике Ликовне колоније ,,Мали Зворник“ 2015. године, уприличили хумористички програм, проткан афоризмима, песмама, музичким нумерама, тако да су сви присутни посетиоци дали свој допринос.

Уредник: Далибор Крстић
Фото: Далибор Крстић / Мате Лајош

Share