Хуманитарне активности: Дечја недеља у знаку солидарности са оболелим вршњацима

Дечја недеља у Малом Зворнику обележена је низом едукативних и забавних садржаја за најмлађе, уз поруку да су љубав и хуманост једине истинске вредности сваког човека. Поред традиционалног октобарског маскенбала за предшколце, дружења деце с писцима и других сличних активности, у оквиру манифестације организоване су добротворне акције за прикупљање новчаних средстава за помоћ у лечењу деце са подручја малозворничке општине, оболеле од ретких болести. 

У једној од акција, ученици Основне школе „Милош Гајић“ у Доњој Трешници прикупљали су „од врата до врата“ помоћ за оболелу другарицу, продајући суграђанима хуманитарне разгледнице које су самостално израдили. У жељи да подрже вршњаке, разгледнице су правили и продавали суграђанима и малишани у Малом Зворнику.

Куповином дечјих хуманитарних разгледница, акцију су колективно подржали одборници Скупштине општине Мали Зворник, предвођени председником општине Зораном Јевтићем.

У обележавање Дечје недеље и хуманитарне активности укључила се и Библиотека „17. септембар“ из Малог Зворника, која је допринос акцији дала у сарадњи са Удружењем Ветерана фолклора Малог Зворника, чланицама локалног Удружења жена „Незаборав“ и уз подршку актива Уније жена Српске напредне странке, организујући протеклог петка концерт народних песама и игара, на којем су, као улазнице, такође продаване дечје хуманитарне разгледнице. У једноипочасовном програму у Дому културе, пред око 100 суграђана, наступио је дечји фолклорни ансамбл библиотеке, група Ветерана фолклора, вокални солисти Гордана Јанковић и Драган Лазић, уз пратњу младог солисте на хармоници Николе Јездимировића.

Према речима директорице библиотеке Славојке Спасеновић, на концерту је прикупљено 35.000 динара помоћи, која ће бити уплаћена директно на рачуне породица деце оболеле од ретких болести, на име лечења. Она је рекла да у општини Мали Зворник има више таквих породица, али да ће приход овог пута бити уплаћен породицама Игора Марковића (13) из Малог Зворника, оболелог од малигне болести и Анђеле Јошић (12) из Цулина, која пати од ретког облика болести бубрега.

„Знамо да је прикупљени новац недовољан за лечење деце, али у тешкој ситуацији свака помоћ је добродошла“, рекла је Спасеновић. Она је истакла да је идеја акције била да скрене пажњу локалне заједнице, и друштва уопште, на постојање оваквих породица у малозворничкој општини, на њихову потребу за подршком, као и да, у оквиру Дечје недеље, поучи најмлађе колико су емпатија и хуманост важни за друштво.

Данас смо сазнали да се породица Игора Марковића одрекла понуђеног дела прикупљене помоћи у корист оболеле суграђанке Анђеле Јошић. Увек скромни, захвални Марковићи су пожелели брз опоравак деци којима је новчана помоћ хитно потребна.

Подсећамо, у мају 2016. године успешно је завршена двомесечна акција Предшколске установе ,,Црвенкапа’’, хуманитарног карактера, организована под мотом: ,,Рука мала чаролију ствара”. У свим насељеним местима, забавишту и школама општине Мали Зворник прикупљан је новац, а средства су донирана за лечење и опоравак, тада ученика VI разреда, Игора Марковића, једног од теже оболелих младих суграђана.

Овом приликом, директорица ПУ ,,Црвенкапа’’ Олга Тодоровић уручила је 27. маја Игоровом оцу Станиши Марковићу уплатницу на којој је било нешто више од 40 000 динара прикупљених у хуманитарно продајним изложбама рокотворина предшколаца.

Малозворничани су заблистали и 7. октобра 2015. године показавши своје најлепше лице, солидарност и човекољубље. Прикупили су 50.000 динара током хуманитарног концерта за Игора Марковића, што је тада било довољно за једномесечни боравак његове мајке и део терапија током њиховог боравка на Институту за мајку и дете у Београду.

Фото галерија: Библиотека 17. септембар / Општинска управа општине Мали Зворник

Новинари сарадници: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

Повезане вести:

Другарство нема цену: Школарци прикупљају помоћ за лечење другарице

Share