Финализација пројекта Подстицање коришћења обновљивих извора енергије у Малом Зворнику

У Малом Зворнику почела изградња топлане на биомасу

У општини Мали Зворник првих дана новембра званично је почела изградња топлане на биомасу, за снабдевање топлотном енергијом ужег центра Малог Зворника.

У објекат који Малозворничанима треба да омогући квалитетно грејање по повољнијој цени биће уложено 2.350.000 евра.

Носилац пројекта и инвеститор је Јавно комунално предузеће „Дрина” из Малог Зворника, а средства за изградњу обезбеђена су уз подршку Републике Србије, из кредита преко немачке KFW банке.

Према речима директора овог предузећа, Драгана Чикарића, до краја текуће године предвиђен је завршетак свих грађевинских радова на изградњи котларнице.

„Тренутно се одвија припрема терена за грађевинске радове, бушење и бетонирање шипова. Паралелно се спроводе активности на изради потребне документације за замену топловода и уградњу подстаница”, каже Чикарић, додајући да ће завршетком свих радова, што је, како је навео, предвиђено до топле пробе у октобру 2021. године, Мали Зворник добити савремену топлану са комплетном аутоматиком и регулацијом у примарној и секундарној мрежи.

Нова топлана имаће два котла на дрвну сечку снаге по 0,9 МW и резервни котао на гас снаге 2,5 МW.

Предвиђено је да се из дрвне сечке покрије 95% топлотне енергије, а из гаса 5%, што ће значајно појефтинити производњу топлотне енергије и смањити емисију угљен диоксида у атмосферу.

Тренутно топлана као енергент користи природни гас и нема алтернативно гориво.

Председник општине Мали Зворник, Зоран Јевтић, протекле седмице обишао је градилиште топлане заједно са директором ЈKП „Дрина” Драганом Чикарићем и руководиоцем једног од сектора у предузећу Зораном Станковићем.

Овом приликом он је рекао да је модернизација топловодног система у општини Мали Зворник била крајње неопходна, будући да постојећа котларница одавно не задовољава потребе заједнице, као ни прописане стандарде у овој области.

Изградња топлане подржана је од стране Владе Републике Србије, преко Министарства рударства и енергетике и Министарства финансија, средствима из кредита добијеним од немачке KFW банке, са којом наша земља развија пројекат тржишта биомасе у систему даљинског грејања, вредан више од 20.000.000 евра.

Јевтић је навео да је укупни кредит за изградњу топлане 2.350.000 евра и да део кредита, у износу од 390.000 евра, или 16,45 %, представља бесповратна средства, која су топлани опредељена као донација Републике Србије, а да ће остатак топлана враћати 20 година, на 36 полугодишњих рата, уз две године грејс периода.

Према утврђеним задацима и роковима за изградњу топлане на биомасу у Малом Зворнику, 20. јануар 2022. године дефинисан је као датум до којег сви предвиђени радови у оквиру овог пројекта треба да буду завршени.

Рок за пуштање топлане у пробни рад је неколико месеци раније, тачније 1. октобра 2021. године.

Изградња топлане на биомасу у Малом Зворнику одвијаће се у оквиру три целине и обухватиће изградњу котларнице, реконструкцију топловода у дужини од око 1800 метара и уградњу подстаница.

Посао изградње котларнице, вредан 1.617.000 евра, поверен је конзорцијуму предузећа „Енерготехника Јужна Бачка” из Новог Сада, који ће вршити и уградњу подстаница, док ће реконструкцију топловодног система обавити предузеће „Конвар” из Београда.

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник / Јавно комунално предузеће „Дрина”

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник

Архива – Мали Зворник инфо: Пројекат Обновљена и чиста природа – здраво потомство одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2017. години.

Биомаса се исплати: Подстицање коришћења обновљивих извора енергије

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

#Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

#Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

#Sačuvajživote #Covid19 #Corona

Share