Европска недеља спорта: Буди активан не само током недеље већ током целе године

Европска недеља спорта је догађај покренут од стране Европске комисије. Циљ је развој спорта и физичке активности. Овај догађај се реализује у земљама Европе, ове године по 6. пут.

Под слоганом #BeActive, Европска недеља спорта одржава се од 23. до 30. септембра широм Србије, у циљу подизања свести о здравом животу и важности спорта и физичких активности.

Европска недеља спорта се одржава по трећи пут у Србији у организацији Олимпијског комитета Србије и Министарства омладине и спорта, под покровитељством Европске Уније.

Обележавање Европске недеље спорта има за циљ да подигне свест појединца о томе колико је активан животни стил важан за све, охрабрујући грађане Европе да прихвате здрав и активан начин живота. Обележавање овог датума је настало као одговор на
погоршање кризе неактивности.

Србија учествује са више од 20 догађаја у 16 градова и општина у којима ће преко 51,000 учесника промовисати здраве животне стилове. Национални координатори кампање ЕНС2020 у Србији су Олимпијски комитет Србије (ОКС) и Министарство омладине и спорта, уз подршку Европске уније.

Данашња омладина није толико активна као претходне генерације. Гојазност је у порасту због недовољног бављења физичком активношћу, чиме сведоче и подаци истраживања у Србији:

30 % деце се бави спортом ван школе
12 % омладине се бави спортом генерално
4,5 % студената се бави било каквим видом физичке активности

Неопходно је да се млади едукују о значају бављења физичком активношћу.

Школе нуде најбоље могућности за бављење физичком активношћу свакодневно, посебно за децу која долазе из породица које немају средства за ван школске активности.

Постоји доста начина захваљујући којима деца и омладина могу да буду што више активнији у вртићу у школи, на факултету. Популаризовање физичке активности кроз образовање доприноси развоју активнијих генерација и вредна је инвестиција у будућност нашег друштва. 

Родитељи и наставници имају велику улогу када је у питању физичка активност деце у школи и ван ње.

Извор: Европска недеља спорта 

Пројекат „Спорт – пут до здравља и успеха” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2020. години.

Поштујте мере превенције, будите одговорни према себи и према другима.

 #Мали_Зворник #Подриње #Србија #СРБ

 #Mali_Zvornik #Podrinje #Serbia #SRB

 #Covid19 #Corona #Sačuvajživote

Share