Од Министарства 102 рачунара за бољи рад служби обједињене процедуре у више од 40 локалних самоуправа

Општина Мали Зворник је од Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре на поклон добила рачунар у циљу подизање техничких капацитета за примену електронске обједињене процедуре.

Потпредседник Владе Републике Србије и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Зорана Михајловић је на свечаности у Клубу посланика у недељу 17. јула, уручила 102 рачунара локалним самоуправама и другим органима, као подршку програму обједињене процедуре за електронско издавање грађевинских дозвола. Републички геодетски завод је, у сарадњи са Светском банком, издвојио 85.000 евра за куповину 102 рачунара како би локалне самоуправе свој посао радиле још квалитетније и брже. Михајловић је поручила да је циљ ресорног министарства да се у Србији ради и гради, и да Србија буде међу првих 30 земаља на свету на листи Светске банке.

Наредни корак у развоју служби у надлежности њеног ресора јесте реформа катастра, која је, како наводи Михајловић, једна од најважнијих реформи и за грађане и за инвеститоре.

Грађевинске дозволе се сада могу добити са много мање папира и у веома кратком року, при чему се у просеку дозвола за градњу добија за свега осам дана, напоменула је министарка.
Она је подсетила на то да је пре две године, кад је започета реформа издавања грађевинских дозвола и припрема новог закона о планирању и изградњи, Светска банка израчунала да се на дозволу чекало девет месеци, а било је случајева да инвеститор чека и по две, три или четири године. У наредном периоду, како је најавила, један од приоритета биће реформа катастра јер желимо да грађанима омогућимо да електронски подносе и своје захтеве Републичком геодетском заводу и тиме смањимо редове, корупцију и време чекања.
У име наше општине рачунар је преузео Миливоје Танасковић, грађевински инспектор Општинске управе општине Мали Зворник.

Поред рачунара уручена су и специјална признања градовима и општинама који су највише допринеле ефикасној примени е-дозвола.  Највиши проценат решених захтева инвеститора у првих шест месеци примене новог система имали су градови Крушевац, Ваљево, Вршац, Сомбор и Смедерево док су најуспешније општине Бечеј, Свилајнац, Велико Градиште, Рума и Апатин. Признања за изузетне резултате уручили су им потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић и председница Управног одбора НАЛЕД-а Ана Брнабић.

Извор:: Општинска управа општине Мали Зворник

 

Share