Диверзантски напад – Војна вежба „Век победника 1918-2018” у Малом Зворнику

Диверзантски напад – Војна вежба „Век победника 1918-2018” у Малом Зворнику

Припадници Специјалне бригаде и Речне флотиле данас су у рејону Зворничког језера извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља.

На Зворничком језеру у Сакару, припадници Специјалне бригаде, дела 72. извиђачко-диверзантског  батаљона и 63. падобранског батаљона, у садејству са припадницима Речне флотиле у саставу Копнене војске Војске Србије, у акцији на Зворничком језеру извели су диверзантски напад специјалаца. Вежбом је командовао начелник штаба Специјалне бригаде пуковник Синиша Сташевић, у присуству званичника, бригадног генерала др Угљеше Јовичића, начелника Управе за војно здравство и пуковника Драгана Месаровића, начелника Одељења за цивилно-војну сарадњу Генералштаба Војске Србије.

У ширем рејону Малог Зворника, на десној обали Дрине, на градској плажи у насељу Сакар, ангажоване су снаге Специјалне бригаде и Речне флотиле, јачине две диверзантске чете из састава 72. извиђачко-диверзантског  батаљона и 63. падобранског батаљона, користивши ефикасна покретна средства, чамце GDQ – 120, у садејству са одељењем амфибијских транспортера ПТС–М Речне флотиле, гусеничног моторног возила намењеног за превожење људства, артиљеријских оруђа и моторних возила преко водених препрека. 

Поред возила Land Rover Defender 110 (Wolf), која су у свакодневној употреби – за превоз људства, током извођење вежбе коришћена су моторна возила Steyr-Puch Pinzgauer 710 M, једно од најпроходнијих, првенствено због удаљености средишњег дела возила од подлоге (клиренса).

Током вежбе, примењени су: формацијска опрема, имитациона и пиротехничка средства и наоружање јединица Специјалне бригаде новије производње. Реч је о пушкама СКАР-Л (SCAR-L; Special Forces Combat Assault Rifles – Light), развијеним за потребе специјалних јединица, производу чувене фабрике „ФН Херштал”. Ова пушка користи стандардни НАТО пушчани метак 5,56 милиметара (5,56 mm х 45 mm НАТО), има преклопни и по дужини прилагодљиви кундак. На њу је могуће уградити различити дневне, ноћне и ласерске нишане, батеријску лампу и потцевни бацач граната што знатно повећава њену ватрену моћ. Сама пушка, без оквира с муницијом, тешка је свега три и по килограма. Друга је, по карактеристикама сродна, аутоматска или јуришна пушка немачке прозводње „Хеклер и Кох Г36 КВ”.

На Зворничком језеру ангажовано је укупно 20 борбених средстава и око 100 припадника Специјалне бригаде и Речне флотиле који су извели диверзантски напад на елементе борбеног распореда непријатеља. Тактичка вежба „Диверзантска група у извођењу диверзантског напада” организована је са циљем да провери обученост и унапреди оперативне способности јединица Специјалне бригаде за извршавање наменских задатака.

Сценарио и ток вежбе: Три тима на шест чамаца GDQ-120 прилазе Зворничким језером месту извршења напада и дејством из личног наоружања и средстава ватрене подршке уништавају уочене ватрене тачаке. Затим израђују пролазе у фортификацијским препрекама, након чега успостављају мостобран за искрцавање другог таласа.

У другом таласу четири тима на четири чамца GDQ-120 и два амфибијска транспортера ПТС-М, уз обезбеђење и подршку снага на мостобрану, искрцавају се на обалу језера. Четири тима се затим укрцавају на моторна возила и упућују ка објектима диверзантског напада. Три тима и амфибијско одељење остају на обали у циљу обезбеђења мостобрана. Након успешно изведеног диверзантског напада и неутралисања непријатеља тимови се повлаче.

Публика и представници медија имали су прилику да прате извођење вежбе од 13.00 часова.

У оквиру обележавања великог и важног јубилеја, стогодишњице завршетка Првог светског рата,  од 08. до 11. новембра, око 8.000 припадника Војске Србије, на више од 600 борбених система и 24 ваздухоплова, на 10 локација на територији Србије извели су различите планске, вежбовне и борбене активности.

Видео запис: Радио телевизија Србије (РТС)

Извори: Мали Зворник инфо / Министарство одбране и Војска Србије / РТС / Политика Online

Прилог: Фото галерија – Мали Зворник инфо

Новинар сарадник Далибор Крстић

Share