Првомајска веслачка регата у новој посети Малом Зворнику

Удружење „Српски веслачиˮ из Београда организовало је XXIII меморијалну Дринско-савску кајак кану регату, Витомир Диздаревић – Адмирал Кук. Регата je одржана од 30. априла до 7. маја. Предводи их Дејан Јовановић, представник и промотер Кајак клуба „Српски веслачи”.

Веслачи су успешно стартовали испод вишеградске ћуприје, 1. маја и кретали се према Етно-кампу „Стари Брод”, а испред бране на Перућцу прелазе у Србију, настављају Дрином до ушћа у Саву, са циљем у Сремској Митровици.

У Мали Зворник стигли су у среду, 4. маја, веслајући 48 километара десном обалом, Дрином и Зворничким језером, након боравка у кампу у непосредној близини „Етно села Врхпоље”. Наши гости ове године били су кајакаши из: Словачке, Словеније, Мађарске, Румуније, Бугарске и Србије.

Након предаха на игралишту Фудбалског клуба „Јединство”, из Малог Зворника, у четвртак, 5. маја, наставили су свој пут према Богатићу. Веслали су напорну етапу ка Павловића ћуприји, у дужини од 66 километара.

Регата није предвиђена за обуку кајакаша почетника. Број учесника, због смештајних капацитета и компактности групе, ограничен је на 100 особа. Кампови су у непосредној близини угоститељских објеката и продавница за снабдевање. Располажу чесмом са хладном водом и тоалетом.

Просечно, регата има од 40 до 80 учесника, љубитеља кајака и кануа из десетак европских земаља. Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним меестима у договору са општинским и градским туристичким организацијама. Дневно веслају од 17 до 76 километара, те да им се етапно могу придружити и локални кајакаши, као и љубитељи спорта и рекреације.

Традиционално, старт регате је од вишеградске ћуприје на Дрини, следеће етапно место је Етно камп „Стари Бродˮ (РС/БиХ), на језеру Перућац и онда даље низ Дрину и Саву крај места у Србији: Перућац, Врхпоље, Мали Зворник, Црна Бара, а завршава се код Сремске Митровице.

Меморијал се организује у спомен на Витомира Диздаревића – адмирала Кука, доајена кајакаштва са ових простора. Пореклом из оближње Јање у Републици Српској (БиХ), живот је провео у Београду и посветио промоцији Дрине, Саве, Дунава и веслачког спорта.

Удружење Српских веслача ТИД-а (Tour International Danubien – USVTID) је нестраначко, невладино и непрофитабилно удружење грађана које се бави спортским и рекреативним веслањем кајака и кануа, боравком у природи на нашим и иностраним рекама, језерима и морима.

Удружење је настало 2000. године, на ушћу реке Саве у Дунав, на Великом ратном острву, на плажи Лидо, као потреба да се организовано, уз дружење окупе љубитељи природе, спорта, рекреације и веслања.

Чланови удружења су: ученици, студенти, радници, службеници, правници, инжењери, професори, пензионери, привремено запослени и привремено незапослени, оба пола из свих крајева Србије. Имају почасне чланове – пријатеље из других земаља. Старосна граница није одређена.

Регата није комерцијална, већ има промотивни карактер. Принцип регате је дневно веслање и камповање у претходно одређеним местима, у договору са Туристичким организацијама општина кроз које пролази.
Учесници веслају снажном и чистом реком Дрином која својом смарагдно зеленом бојом, у некима етапама, изненађује оне који по први пут долазе, а такође и великом и спором реком Савом која им приређује задовољство на један сасвим другачији начин.

Гостима из иностранства представљају културу, историју, традицију, етнологију и екологију предела кроз које пролазе и земље у којој живимо, у намери да побољшају медијску слику о Србији. Периодично, учесници регате обилазе дечји вртић „Црвенкапа“ у Малом Зворнику и нашој установи уруче поклон изненађења. 

Годинама је њихове активности подржавала Стална радна група за регионални рурални развој (SWG) у Југоисточној Европи. Програм заснован на развоју територије, који покрива општине укључене у регату, спроводила је SWG RRD као међународна међувладина организација чије чланице су министарства пољопривреде из земаља југоисточне Европе, а финансијер је Европска унија. Региони Дрина – Тара и Дрина – Сава су правац кретања регате и област деловања SWG групације на повезивању општина у Подрињу и Посавини.

Извори: Мали Зворник Инфо / Удружење Српских веслача ТИД / Општинска управа општине Мали Зворник

Насловна фотографија: Мали Зворник Инфо

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Share