Да ли сте спремни за Европску недељу спорта?

Европска недеља спорта је иницијатива Европске комисије у циљу промовисања спорта и физичке активности широм Европе. Под слоганом #BeActive промовише се порука да се преко целе године може бити активан независно од старосног доба, локације, друштва и самих реквизита за обављање активности. Србија ће по пети пут узети учешће у овој манифестацији, а млади ће бити у посебном фокусу, с обзиром да је 2022. година проглашена годином младих с идејом да се пруже нове позитивне перспективе и могућности омладини.

Током седам дана трајања Европске недеље спорта млади ће моћи да буду укључени у неколико спортских догађаја као што су: „Урбан Спорт Фест”, „BeActive Ноћ”, „Школска недеља спорта”, „Школски спортски дан”, „Спортски изазов”… и тако даље. Уз апликацију TreninGO моћи ће да остану активни у оквиру свог окружења, а имаће могућност и да учествују у изазову „Трчим за школу”.

Млади представљају стуб друштва и најбоље осликавају садашњост и будућност друштва. Као највећа нада за боље сутра, млади су се суочили са великим бројем препрека, проблема и фрустрација током пандемије претходне две године. Укључивањем младих и подизањем свести о једнакости, инклузији и здравијем стилу живота, обезбеђује се квалитетнија и свеснија омладина која ће засигурно имати важан задатак у одређивању кретања правца нових нараштаја. Физичка активност не би требала да има лимитирајуће факторе попут наведених, јер се нуде различите могућности где се те активности могу одвијати а то су: кућа, радно место, школа, отворени простори, спортски клубови и теретане.

Када говоримо о инклузији, спорт и физичка активност су најбољи показатељи у свим заједницама без обзира на старост, пол, националност, сексуалну оријентацију, инвалидитет, економску позадину, итд. Спорт доприноси интеграцији деце и помаже им да се оснаже и да препознају своје потенцијале. Такође, значајан је допринос спорта и заједници која тежи да буде отворена и да равноправно укључи све чланове друштва.

„Заједно са нашим партнерима, припремили смо пуно спортских догађаја широм земље током Европске недеље спорта, од 23. до 30. септембра. А овом приликом позивамо омладину Србије да нам се придружи у што већем броју. Ваше је само да дођете, сами или у друштву, да се опробате у разноврсним активностима и да останете активни како у овој недељи, тако и у будућности”, истиче се у најави Олимпијског комитета Србије.

Извор: Олимпијски комитет Србије

Фото: Олимпијски комитет Србије

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

 

Share