Првог дана XVIII ,,Сомовијаде’’ уловљено 11 сомова

Дамјан Алексић из Сремске Митровице тренутно је најуспешнији такмичар, након првога дана XVIII ,,Сомовијаде’’, уловом два сома на бућку, што му у збиру доноси предност. Већи сом дугачак је 80 центиметара, тежак 3560 грама, а други је дуг 60 центиметара, тежак 1690 грама.
Успешан је био и Живко Јанковић, са уловом на бућку дужине 61 центиметара, тешким 1570 грама.

Првог такмичарског дана  XVIII ,,Сомовијаде“, традиционалног такмичења у лову сома варалицом и бућком, која је, уз регату, иницијални део програма V манифестације ,,Дрина је смисао живота“, на такмичарској стази која је најловнији део Зворничког језера, површине пет квадратних километара, од Будишића до Сакара, уловљено је 11 сомова. Но, утврђено је да је осам сомова дужине од 45 до 50 центиметара, те не задовољавају пропозиције такмичења, где је минимална дужина за бодовање 60 центиметара. Сви сомови су уписани, а након мерења и фотографисања враћени су у воду Зворничког (Дринског језера).

Из сезоне у сезону, ″Сомовијада″ је прерастала у међународни скуп поклоника, мајстора спортског риболова. Ове године, окупили су се врсни, опробани, успешни и добро опремљени спортски риболовци, тако да ће њих 42-оје имати нову прилику у току сутрашњег дана да побољшају резултат, будући да се сада бодује збирни улов.

Предводник судијског тима је годинама државни риболовачки судија Бранко Пеша који је написао први Правилник такмичења, а његов најближи сарадник је риболовни судија Бранко Бошковић. Суорганизатор манифестације КСР „Дринско језеро“ ангажовао је 12 судија, три из Зворника и девет из Малог Зворника.

Првог такмичарског дана мајстори риболова су од 14.00 до 21.00 имали прилику да улове што више примерака рибе која је симбол овог риболовног надметања.
Дамјан Алексић, трофејни риболовац из Сремске Митровице, побеђивао је већ, на 11. Сомовијади, уловом тешким 3,5 килограма и дугим 76 центиметара, 27. јула 2008. године на Дринском језеру.

У петак, 24. јула, организован је летњи изложбени сајам и изложба слика са ликовне колоније Мали Зворник 2015. године, а у 19.30 уприличен је пригодан културно уметнички програм на игралишту у Сакару, који је за своје госте, такмичаре и суграђане извела фолклорна секција Библиотеке „17. септембар“ Мали Зворник.

Како је најављено, распоред догађаја другог дана XVIII ,,Сомовијаде’’,  у суботу 25.јула, је следећи:

06.00 – почетак такмичења II дана,
08.00 – почетак такмичења у прављењу рибље чорбе „Златни котлић Сомовијаде 2015“ на стази у Сакару,
10.00 – 14.00 Акција добровољног давања крви, у сарадњи са Институтом за трансфузију крви Србије и Црвеним крстом из Малог Зворника,
12.00 – крај такмичења II дана XVIII ,,Сомовијаде’’,
До 13.30 – мерење улова на стази у Сакару,
12.00 – 13.00 – Ревијални програм „Акробатско скијање на води“ изводе гости из Јахт клуба „Градиштанац“ из Великог Градишта и чланови савеза Скијање на води „Wакебоард“ Србија,
14.00 – проглашење победника у такмичарском делу,„Сомовијада 2015“ и „Златни котлић Сомовијаде 2015“.

Уредник: Далибор Крстић

Фото: Миодраг Ћирић

Фото архива: Миодраг Ћирић / Далибор Крстић

Share