Четврт века Сомовијаде

„Сомовијада” се сваке године у општини Мали Зворник одржава последњег викенда у јулу. У протеклих XXV година прерастала је, од локалног риболовног такмичења, у међународни скуп поклоника и мајстора спортског риболова.

За дводневно такмичење у лову на сома, сваке сезоне буде пријављено, у просеку, од 80 до 110 риболоваца. Пета Сомовијада, последња одржана у Будишићу, најпосећенија је са више од 145 учесника. Од 2011. године, Сомовијада је део манифестације Дани спортско-рекреативног и културног туризма – „Дрина је смисао живота”. Покровитељ је општина Мали Зворник, а организатор Туристичка организација општине Мали Зворник

Небојша Новаковић, страствени риболовац, члан Скупштине КСР „Дринско језеро”, 2015. године остварио је најбољи улов свих Сомовијада, одржаних од 1997. године, до данас. Трофејни сом био је дуг 122 центиметра, тежине 13.720 грама, а уловљен је у дубљем делу језера, испод хотела „Видиковац”.

Претходни трофеј забележен је 2000. године. Због тога је приликом обележавања јубилеја, десетогодишњице спортско риболовног такмичења „Сомовијада”, Ђорђе Тадић из Малог Зворника награђен кућним биоскопом за тада рекордни улов тежине 12 килограма.

Победница XVII „Сомовијаде”, одржане 2014. године на Дринском (Зворничком) језеру, у Сакару код Малог Зворника, била је и једна дама, Ибољка Тот из Кањиже.

Сви сомови су након мерења, у протеклих четврт века, враћени назад у Зворничко језеро или Дрину, уз поштовање принципа и гесла „Ухвати и пусти” („Catch and Release”).

Терен на коме се у почетку одржавало такмичење, од краја 1997. године, простирао не само на Зворничком језеру у Будишићу и Сакару, већ је обухватао и реку Дрину, уз присутне судије код старог моста, све до Радаља (до ушћа Радаљске реке). Такмичарска стаза данас је најловнији део Зворничког језера, површине око шест квадратних километара, од Будишића до Сакара. Риболов се обавља из чамаца, које обезбеђује организатор или учесници самостално.

Због тежње организатора да одржи реноме и интересовање за учешће на манифестацији, поред бројних награђених трофејних сомова, спортски риболовци су током више од две деценије учешћа подстицани утешним наградама или су били трећепласирани, било да су уловили запажене примерке штуке или буцова.

Предводници судијског тима су републичке и савезне судије у спортском риболову, учитељ Бранко Бошковић и Бранко Пеша, који је написао и први Правилник такмичења.

Суорганизатор ове манифестације, КСР „Дринско језеро” ангажује до 10 судија, шест је на чамцима, а четири на обали. Према ранијој пракси, ангажовано је осам судија из Малог Зворника и двоје из суседног Спортско риболовног удружења „Бистро” Зворник.

По пропозицијама од 2014. године бодује се збирни улов, у грам-поенима, сомови се региструју у записник, а после мерења враћају су у воду, што се најчешће и овековечи, пред камерама и фото-апаратима.

Бројне угледне личности, глумци, успешни привредници и политичари популаризовали су ову риболовну манифестацију у Малом Зворнику. Међу њима су били глумац и редитељ Радош Бајић, у два наврата – 2012. и 2014. године, те афирмисани новинар, водитељ и писац Вања Булић, промотер манифестације „Сомовијада 2008.”

Фотографија – Бранислав Бацковић, субота, 26. јул 2008. године.

Увертира у XI „Сомовијаду”, једночасовна борба нашег суграђанина Рифата Рустемовића, код Хидроелектране „Зворникˮ, са незапамћеним уловом, примерком сома тежине 70 килограма, дужине 220 центиметара, донела нам је, у недељу, 20. јула. 2008. године, трофеј који је испуњавао поносом многобројне поклонике спортског риболова.

„Сомовијада”, „Језерска регата” и „Златни котлић” су неизоставно обележје Малог Зворника. Изузетна су прилика за љубитеље спортског риболова, гурмане, али и поклонике боравка у природи који промовишу туризам, здрав и активни живот.

Архива фотографија: Трофејни примерци „Сомовијаде”, организатори и учесници

Мали Зворник инфо – Далибор Крстић

Пројекат „Промоција спорта – промоција здравог живота” одобрен је и суфинансиран ради остваривања јавног интереса у области јавног информисања на територији општине Мали Зворник у 2022. години.

Афирмисани риболовац из Шапца победник 24. малозворничке Сомовијаде

Share