Центар за социјални рад позваће грађевинске фирме да доставе понуде за обнову породичне куће Аметовића у Радаљу

Општина Мали Зворник уплатила је Центру за социјални рад 1.000.000 динара намењених за санацију, реконструкцију и доградњу куће породице Аметовић из Радаља и обезбедила привремени смештај у којем чланови ове породице могу боравити током санације куће.

Ради договора о радовима који предстоје, председник општине Зоран Јевтић разговарао је 6. октобра са власником куће Драганом Аметовићем.

Састанку су присуствовали и представници Општинске управе, Центра за социјални рад и Основне школе „Стеван Филиповић” из Радаља, коју похађају Аметовићева деца.

Договорено је да Центар за социјални рад и власник куће позову потенцијалне извођаче, односно грађевинске фирме да дају своје понуде за обнову породичне куће Аметовића.

Наведено је да површина куће износи бруто око 105 метара квадратних, односно нето око 85 квадрата и да вредност планираних радова по пројекту износи 2.200.000 динара, али да ће коначну реч у погледу тога дати тржиште и извођачи радова.

Према речима председника општине, локална самоуправа на предлог надлежне општинске комисије обезбедиће новчана средства за надзор над извођењем радова на објекту, чим буде познат извођач радова.

Он је навео да би овај део посла могао да кошта од 100.000 до 150.000 динара.

Председник општине Мали Зворник рекао је и то да је општина обезбедила привремени смештај за породицу Аметовић у стану Основне школе „Стеван Филиповић” у Радаљу и да је отац породице пристао да се са децом пресели и привремено живи у школском стану.

Јевтић је истакао да је општина Мали Зворник такође обезбедила реновирање стана, кречење просторија и санацију купатила, те да би породица могла да се пресели у стан крајем идуће седмице.

Он је саопштио да је у хуманитарној акцији за прикупљање новчаних средстава за помоћ породици Аметовић, коју је покренула општина Мали Зворник, поред раније сакупљених 330.000 динара, чиме је измирен рачун ове породице за утрошену електричну енергију, сакупљено нових 330.000 динара намењених за помоћ у обнови продичне куће Аметовића.

Јевтић је рекао да су у обе акције за прикупљање помоћи учествовали представници руководства општине Мали Зворник, чланови Општинског већа, одборници Скупштине општине, запослени у Општинској управи, Дому здравља, Библиотеци „17. септембар”, Предшколској установи „Црвенкапа”, Јавном комуналном предузећу „Дрина” и осталим јавним установама на подручју општине и захвалио свима који су се одазвали и издвојили новац за помоћ.

После трагедије у Радаљу, када се деветогодишњи дечак на спавању угушио отровним гасовима, породица Аметовић добиће пристојне услове за живот које самохрани отац Драган (39) и његова деца раније нису имали.

У јавности су се после трагедије која је 24. септембра узнемирила јавност најчешће постављало питање да ли је до ње морало да дође. Добро упућени извори у овај случај и тежак живот породице Аметовић наводе да је дете изгубило живот сплетом несрећних околности које нико није могао да предвиди, а најмање да после свега да буде окривљен.

Иако се за новац који ће бити уложен у уређење куће у овом крају може купити нова кућа или стан, испоштоваће се очева жеља да настави живот са својом децом на сопственом огњишту. Уз највећу подршку општине Мали Зворник очекује се и помоћ хуманих људи да малишанима омогуће безбрижно детињство.

Трагичне ноћи отац је са четворо деце спавао на спрату недовршене куће. Након искључења струје због енормно високог дуга, димом из агрегата који је загревао кућу из приземља угушио се деветогодишњи дечак, док су се најстарија девојчица (11) и отац нагутали дима и хитно су хоспитализовани. Седмогодишњи дечак и трогодишња девојчица су збринути код најближих рођака.

Према пројекту, радови на кући коштаће најмање 2,2 милиона динара и неопходно је да се се настави са прикупљањем новчаних средстава. Наиме, за сада је, осим милион динара буџетских средстава, у хуманитарној акцији коју је иницирала општина међу запосленима у управи, јавним предузећима и установама прикупљено 660.000 динара.

Половина је утрошена за измирење дугова за утрошену електричну енергију, а друга половина је уплаћена за решавање стамбеног проблема Аметовића како би добили боље услове за живот.

Председник општине позвао је појединце и организације који су прикупљали новчану помоћ за породицу Аметовић да се обрате Центру за социјални рад и преко ове установе донирају прикупљена средства, те тако помогну да се Аметовићи што пре уселе у нови дом и добију боље услове за живот.

Сви који желе да помогну породици Аметовић на било који начин и прикључе се акцији реновирања њихове куће, могу да се јаве Центру за социјални рад у Малом Зворнику путем телефона 015/471-693 и 471-190.

Хуманитарне акције, поред већ истакнутих установа и институција, организовали су до сада бројни суграђани, анонимни донатори, власници угоститељских објеката, локални фолк и поп бендови, фолклорна удружења, чланови лозничког Мото клуба „Блeк драгонс”…

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник / Курир / Телеграф / Нова.РС

Насловна фотографија: Курир/Т.Илић

Фото галерија: Општинска управа општине Мали Зворник

Share