Подземни град: Склониште Карађорђевића у Малом Зворнику

Туристички потенцијали општине Мали Зворник: Камена девојка све посећенија

Камену девојку, како је гласио шифровани назив овог тајног града Карађорђевића у Малом Зворнику, прошле године посетило је око четири хиљаде туриста. Овај тајни град, за који се до пре неколико година мало тога знало, зидао је краљ Александар I Карађорђевић у периоду од 1932. до 1934. године, са намером да овај објекат буде његово тајно ратно командно место. Град је зидан у потпуној тајности, а информацију о градњи поред краља имала су још четири висока државна функционера.

Градили су га затвореници који су у Мали Зворник довожени ноћу, са повезом преко очију, како не би могли да запамте локацију. Град се иначе налази у брду у близини граничног прелаза са Републиком Српском, а простире се на пет хиљада квадрата, у којима је смештено око хиљаду и по метара ходника и око 70 просторија у којима је требало да буде смештено од три до пет хиљада људи.

Овај град је само једном коришћен, од 09. до 12. априла 1941. године, када је своје последње дане у Србији овде провео Краљ Петар II Карађорђевић, одакле је преко гвозденог моста који поново носи назив његовог оца Александра I Карађорђевића, кренуо преко Власенице, Хан пијеска до Никшића, одакле је отишао у избеглиштво из кога се никада више није вратио.

По речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, ова општина већ неколико година издваја средства како би овај објекат уцртала на туристичку мапу Србије.
,,Циљ нам је да што више људи дође у Мали Зворник, и са нашим археолошким налазиштем из V/VI века који ће тек бити атракција, са нашим Зворничким језером, Радаљским језером, Радаљском Бањом, потенцијалима за лов и риболов и свакако тајним градом Карађорђевића, Мали Зворник буде мали само у имену, а велики по свим посетама туриста нашем месту, јер свакако имамо доста тога да понудимо као туристичка дестинација.“

Општина Мали Зворник успела је да камени град пренесе у своје власништво тек 2013. године. Са скромним буџетом урадили су осветљење, а покушаће преко пројеката да обезбеде новац за уређење неколико просторија, али и хидроизолацију јер влага тренутно представља највећи проблем. За потпуну реконструкцију тајног града, из кога је после рата однето све што се могло, потребно је много новца.

У општини Мали Зворник ипак кажу да ће учинити све како би у што скорије време подземни град учинили још атрактивнијим за посетиоце.

Дописништво РТС из Лознице протекле седмице снимило је прилог објављен у емисији ,,Тако стоје ствари’’.
Прилог вам је доступан на 55:17.

Фото галерија: Подриње Инфо / Википедија

Извори: РТС – Емисија ,,Тако стоје ствари’’ / Подриње Инфо / Википедија

Новинар – уредник: Далибор Крстић

Share