Мали Зворник: Ванредна ситуација поново на снази у две месне заједнице угрожене клизиштем

Општински штаб за ванредне ситуације донео је у понедељак, 17. августа, Одлуку о проглашењу ванредне ситуације на делу територије општине Мали Зворник који обухвата подручја месних заједница Доње Насеље и Центар (Колонија) због непосредне опасности од могућег активирања клизишта код Старог моста (мост Александра I Карађорђевића).

Током активности на његовом санирању појавио се, сада значајан, проблем решавања имовинско – правних односа на приступном путу из Доњег Насеља, једином којим се до сада теренским возилима долазило до врха клизишта, неопходном током предстојећих радова на санацији.

Имајући у виду да предметно клизиште још увек није санирано и чињеницу да оно и даље представља претњу, непосредну опасност по животе и имовину грађана, неопходност његовог санирања је на самом врху приоритета општинског руководства. У интересу грађана је да клизиште ове сезоне буде санирано, паралелно са изградњом квалитетног магистралног пута, деонице државног пута I b реда број 28, Лозница-Мали Зворник-Љубовија. Радове изводи београдско предузеће „Ратко Митровић нискоградња“. Суштински, новоусвојена одлука омогућава лакше решавање имовинско-правних односа, неометано коришћење приступног пута и синхронизован рад при санацији клизишта и изградњи нове коловозне подлоге на Дринској магистрали.

Од свих предвиђених и најављених радова, током јесени 2014. године, окончано је чишћење целокупног наноса у корито Дрине, а пре почетка грејне сезоне реконструисан је гасовод на оштећеној деоници. Клизиште, потпорни зид и Стари мост (мост Александра Карађорђевића) чекају инвестиције у постојеће пројекте. Локално становништво је са разлогом забринуто да ће ћуди природе, пре свега обилније падавине, изазвати нова озбиљнија оштећења.

Санација клизишта скуп је и дуготрајан процес. Подразумева: дренирање (уклањање вишка воде, јер је вода важан елемент у активирању клизишта, у околностима бујичних поплава пресудан), уклањање нестабилних делова терена, а када је сидрење нестабилних слојева у питању захтева геотехничке мере, торкретирање, тако што се површине стабилизују набаченим шприц бетоном-торкретом, или цементирање распуцалих стена у усецима да не дође до обрушавања.

Подсећања ради, пешачки мост на Дрини, државни гранични прелаз, који спаја Мали Зворник и Зворник, затворен је 16. маја, око 16. 00 часова, због појаве одрона у Малом Зворнику у непосредној близини моста. Недуго потом, дошло је до пуцања цеви за воду и прекида у водоснабдевању низводно од Старог моста. Искључен је и плин због оштећених плинских водова. Тада, Магистрални пут М 19. 1, у првом страховитом налету тецишта (подврсте клизишта), био је блокиран првобитно од 16 часова до 2 после поноћи, да би након само два сата функционисања поново био затрпан већом количином одроњене земље, натопљене атмосферским падавинама и водом са четири извора на тој локацији.

Уредник: Далибор Крстић

Корисни линкови:

http://www.mgsi.gov.rs/lat/aktuelnosti/zavrsetak-sanacije-klizista-u-malom-zvorniku-za-najvise-dva-meseca

http://mbamiljkovic.rs/site/usluge.php#niskogradnja

http://www.loznicainfo.com/mali-zvornik-klizista-ponovo-u-nemilosti-prirode/

http://www.loznicainfo.com/mali-zvornik-kliziste-ponovo-u-nemilosti-prirode/

http://www.loznicainfo.com/mali-zvornik-kliziste-kod-starog-mosta-jos-uvek-pod-kontrolom/

http://www.loznicainfo.com/mali-zvornik-prioritetno-sanira-kliziste-kod-starog-mosta/

http://mondo.rs/a693346/Info/Drustvo/Mali-Zvornik-Kliziste-radi-CIP-procenjuje.

 

Видео: malizvornik.rs – 16. maja 2014.

Share