Библиотека добија изложбени простор за музејску поставку

Хол Библиотеке „17. септембар” у Малом Зворнику ускоро ће бити претворен у галерију, са музејском поставком.

За адаптацију поменутог простора Министарство културе Републике Србије одобрило је овој установи 10.000.000 динара.

Пројекат библиотеке у оквиру којег су предвиђени поменути радови, под називом „Култура за све”, одобрен је на конкурсу „Градови у фокусу” за 2023. годину, а односи се на комплетно реновирање улазног хола и претварање у галеријски простор.

Према речима директорке малозворничке библиотеке, Славојке Спасеновић, реновирањем хола и организовањем галеријског простора, као и прикупљањем материјалне грађе из различитих временских периода и локација са подручја општине, али и шире, у галерији ће бити формирана и изложена музејска збирка са предметима који сведоче о богатој историји подручја које данас заузима општина Мали Зворник.

Поред тога што ће на овај начин поменута историјска грађа бити сачувана од заборава и остати заштићена, галеријски простор ће служити и као место едукације ученика, студената и осталог становништва, али и као обавезна дестинација за туристе.

Директорка библиотеке истакла је да је ова установа за средства код Министарства културе конкурисала у партнерству са општином Мали Зворник, те да би уговор о финансирању реализације пројекта требало ускоро да буде потписан.

Извор: Општинска управа општине Мали Зворник / Библиотека „17. септембар”

Фото архива: Мали Зворник инфо 

Share