Баштиници традиције: Прело у Малом Зворнику

Велико малозворничко прело одржано је 15. марта у великој и омладинској сали Библиотеке ,,17. септембар“ у Малом Зворнику која је организатор манифестације.

Домаћин Удружење жена „Незаборав“ Мали Зворник, а драги гости били су Удружење пословних жена ,,Креативна визија“, Удружење ,,Мина Караџић“, Удружење жена ,,Калина“ Клупци, заједно са Туристичком организацијом Града Лозница, Удружење жена ,,Вила“ Љубовија и медијски промотери ,,Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић“.

Уз наступ фолклорне секције Библиотеке ,,17. септембар“ и музику Драгана Лазића, окупиле су се жене из Подриња, Азбуковице, Јадра и Рађевине, да старије подсете, а млађима да покажу како се некада живело на прелима, у игри и песми. Тако је било и овога пута, до дубоко у ноћ.

По програму Великог малозворничког прела уприличени су избори најлепше прељске песме, најбрже плетиље и највећег вретена.

Прело је један од облика женских моба (моба – обичај међусобног помагања на селу). Мобе се сазивају у различито доба године и дана у зависности од посла који треба обавити. Прела се више сазивају у јесен и зиму, када су дани краћи, а ноћи дуже, када има мање посла у пољу. Сазивају се да се обаве женски радови, као што су: чешљање вуне, гребенање, предење, плетење. На прело се ишло да се нешто уради другоме или да се уради нешто за себе, али и ради песме и весеља.

Уредник: Далибор Крстић

Извори: Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић / Удружење пословних жена Креативна визија Лозница
Фото галерија: Обичаји Рађевине – Добривоје и Добрила Пантелић

Share