Фестивал науке и у Малом Зворнику

У Средњој школи Мали Зворник, у суботу 19. марта 2016. године, у термину од 11 до 15 часова, одржаће се Фестивал науке – Мали Зворник. Фестивал науке организује Регионални центар за таленте из Београда у сарадњи са Канцеларијом за младе Мали Зворник и Средњом школом Мали Зворник.

На овај начин Центар за таленте жели да приближи ученицима и свима онима који немају могућност да уживају у чарима научнопопуларних манифестација, науку, експериментални приступ и могућност да науче нешто ново.

Посетиоци ће бити у прилици да слушају предавања еминентних професора и изводе експерименте из области природних наука. На Фестивалу науке ће бити одржано девет веома интересантних радионица које популаризују научно-истраживачки рад и које ће водити професори и докторанти са Хемијског факултета, Биолошког факултета, Института за молекуларну генетику и гентичко инжењерство, Института за биље „Синиша Станковић“.

Осим радионица биће одржана и два предавања:
„Како написати истраживачки рад“ – предавање намењено основцима, средњошколцима и менторима и
Професионална оријентација за ученике VIII разреда основне школе и ученике III и IV разреда средње школе.

Програм Фестивала науке у Малом Зворнику:

1.Радионица „ПЛЕТЕЊЕ ДНК“
Интересантан вид интерактивног садржаја и описивања и визуелизације структуре молекула ДНК. Студенти Биолошког факултета у Боеграду и некадашњи полазници Центра за таленте помоћи ће вам да се упознате са основама молекуларне биологије и исплетете „свој ДНК“ за понети.

2. Радионица „ОРИГАМИ ДНК“
Интересантан вид интерактивног садржаја и описивања и визуелизације структуре молекула ДНК. Студенти Биолошког факултета у Боеграду и некадашњи полазници Центра за таленте помоћи ће вам да се упознате са самом ДНК и да уз древну вештину направите јединствену и вама особену оригами ДНК.

3. Радионица „НАУЧНИ НАКИТ“
На креативан и јединствен начин имаћете прилику да од лабораторијског материјала и отпадног материјала рециклирањем направите научни накит и минђуше за понети.

4. Радионица „ЗАСТАВЕ У ТУБИ“
Комбинацијом течности различитих особина можете да направите заставе у туби и да научите како и на који начин се не мешају.

5. Радионица „ЧАРОБНО МЛЕКО“
Научите и сами испробајте како долази до основих физичких појава и на који начин чаробан свет макромолекула омогућава визуелну палету боја.

6. Радионица „ВЕТРЕЊАЧЕ ЗА ПОНЕТИ“
Конструишите са нама ветрењаче као данас врло актуелан и занимљив извор обновљивих извора енергије. Научите где су направљене прве ветрењаче

7. Радионица „ЕНЕРГЕНТИ БУДУЋНОСТИ“
Имаћете прилику да видите и осетите како се конструишу горивне ћелије и како функционишу обновљиви извори енергије, да видите зашто је водоник енергент будућности.

8. Радионица „ТОРНАДО“
Приказ како настаје торнадо у стакленој цеви.

9. Радионица „ ЋЕЛИЈА ЗА СВАКОГА“
Циљ радионице је да се ученици интерактивним начином упознају са грађом ћелије и да завире кроз игру и забаву у свет науке.

10. ПРЕДАВАЊЕ „КАКО НАПИСАТИ ИСТРАЖИВАЧКИ РАД“ – предавање намењено основцима, средњошколцима и менторима /професорима који помажу ученицима у изради истраживачких пројеката/. Предавач: др Александра Николић – Институт за молекуларну генетику и генетичко инжењерство- дугогодишњи ментор на истраживачким радовима ученика.

11. ПРЕДАВАЊЕ „Професионална оријентација“ – предавање намењено ученицима VIII разреда основне школе и ученицима III и IV разреда средње школе.

Предавачи су психолози из Регионалног центра за таленте Београд

Извори: Средња школа Мали Зворник / Канцеларија за младе Мали Зворник / Регионални центар за таленте Београд II

12800244_10207183046448935_8795237941450063638_n

Уредник: Далибор Крстић

Фото галерија: Мали Зворник Инфо

Корисни линк: http://www.centarzatalente.com/

Share