Алекса Марковић победник витешког надметања у пливању за Часни крст

Поводом великог православног празника Богојављења, на Зворничком (Дринском) језеру у Малом Зворнику одржано је 13. витешко надметање у пливању за Часни крст. Међу 40 учесника традиционалне манифестације у недељу, 19. јануара, најуспешнији је био Алекса Марковић (20), из Београда, ватерполиста у протеклих 12 година, који је први допливао до знамења и победио у категорији мушкараца. Другопласирани је прошлогодишњи победник Саша Јовановић (33), из Шапца, а наш суграђанин Слободан Бобан Вучетић освојио је треће место.

Међу девојкама највише успеха имала је Јована Кркаловић (19) из Зворника, такмичарка која је већ тринаесту годину редовна учесница овог такмичења. Другопласиране су Марија Петровић (38) и Маријана Кркаловић (22), традиционално заступивши нежнији пол.

Надметању су претходиле литургија у Цркви Сабора свих Срба светитеља и литија до језера. Пливање за богојављенски крст организовала је Управа парохије малозворничке под покровитељством општине Мали Зворник. Крст за којим су пливали такмичари дугачак је 65 центиметара, тежак 2,7 килограма и обливен бронзом.

Такмичари су до крста морали да препливају 33 метра, што симболизује године живота Исуса Христа. По завршетку пливања, победнику је припала вредна награда – освешћени крст у трајно власништво, дар ливнице „Пантеон”, а свим осталим учесницима додељене су вредне награде спонзора, међу којима је традиционално златара „Сафир” – Лозница, захвалнице, мајице и сувенири, дар малозворничке цркве.

Још једном бележимо учешће фамилије Петровић, из Лознице. Браћа Милоје Петровић (37) и Никола Петровић (29), уз сестру Марију, су трофејни спортисти. Обојица су прваци света, а Марија вицешампион света у кик боксу.

Од 2008. године, победник прва три пливања за богојављенским крстом на Зворничком језеру био је Ђорђе Вукмировић из Лознице, док је 2011. најбољи био Зоран Зекић из Тршића код Зворника у Републици Српској, а две наредне године Марко Добриковић из Ваљева. Данко Гурдељевић из Малог Зворника био је најуспешнији 2014. године, са Андријаном Вуковић из Бјељине, која је побеђивала две године заредом у женској конкуренцији. Први у надметању одважних пливача 2015. године био је Александар Јевтић из Малог Зворника, који је потом низао успехе у суседном Зворнику. Петар Панић из Лознице победник је богојављенског пливања за Часни крст 2016. године, а Маријана Кркаловић и Драгана Стевановић 2017. године, када је обележена прва деценија овог такмичења у Малом Зворнику. Александар Андрић, генерални секретар Спортског савеза ,,Дрина” Мали Зворник, победник је витешког надметања у пливању за Часни крст на Зворничком (Дринском) језеру 2018. године. Такмичар из Шапца Саша Јовановић победио је 2019. на свом првом гостовању у Малом Зворнику. Први пут је тада пливао на Зворничком језеру, спортиста је и такмичар са искуством. Пливао је три пута на Дрини, у етно селу Врхпоље, али и на Сави.

Такмичењу, које је почело око 13.30 часова, због већег броја пријављених такмичара, претходила је молитва у цркви Сабора свих Срба светитеља и литија, уобичајеном путањом од храма до хидроелектране у Малом Зворнику. У литији и молитви, која је, уз саслужење више свештеника, обављена и на језеру, непосредно пре почетка пливања, учествовали су бројни верници, са обе обале реке Дрине.

Програм на језеру започет је музичким наступом чланова фолклорне секције Библиотеке „17. септембар” и удружења Ветерана фолклора Малог Зворника, а свечана прослава Богојављења настављена је у парохијском дому у Малом Зворнику.

Представницима општинског руководства, овом приликом, организатори догађаја уручили у захвалнице на име вишегодишње подршке и доприноса манифестацији. Честитавши свим посетиоцима данашњи празник традиционалним хришћанским поздравом „Бог се јави!”, пожелевши им добро здравље и срећу, свештеник малозворничке парохије протонамесник Милета Товаровић са задовољством истиче да се, уз уважавање чињенице да су градови и општине у окружењу организовали такмичења на пет локација, број учесника одржава константним. „Тешко је надмашити рекорд из 2009. године када су 63 такмичара храбро уронила у ледену воду језера. Сви који су се пријавили да пливају су победници”, истакао је Товаровић.

Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама, слави се као Богојављање. Обележен је велики празник када се људском роду јавио Господ. На данашњи дан, Троједини Бог се јавио у три лица. Отац гласом (речима) „Ово је Син мој љубљени који је по мојој вољи”, Син као Христос који је крштен и Дух Свети у виду голуба. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован. При Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију.

Фото: Далибор Крстић / Борис Катић / Ђорђе Којић / Миодраг Ћирић / Борка Миличић

Новинар сарадник: Далибор Крстић

Прилог: Фото галерија – Фејсбук страница Мали Зворник инфо

Share