Зворничка фабрика ,,Обућа“ отвара погон у Брасини уз подршку Владе Србије

Зворничка фабрика ,,Обућа“ отвара погон у Брасини: Влада Србије у Малом Зворнику помаже запошљавање 150 производних радника

Отварање погона у општини Мали Зворник омогућиће директан извоз на руско и кинеско тржиште

Уз субвенције Владе Републике Србије, предузеће ДОО „Обућа“ Зворник, до краја 2017. године, у Малом Зворнику отвориће погон за производњу обуће и за почетак запослити 120 радника са подручја ове општине. Погон ће бити отворен у селу Брасина, у некадашњем објекту фабрике Вискоза (,,Кончара“), и у њему је у наредне две године планирано запослење још око 30 радника.

Према речима председника општине Мали Зворник Зорана Јевтића, власник и директор предузећа ДОО „Обућа“ Зворник Владимир Мијатовић у четвртак је у Министарству привреде Републике Србије потписао уговор о коришћењу средстава за покретање производње у Малом Зворнику. Јевтић је изјавио да је то велики и значајан догађај за општину Мали Зворник, с обзиром на број лица која ће покретањем погона добити посао.

„У производњи обуће у Брасини биће запослено укупно 150 лица. Према плану пословања, у старту биће ангажовано 120 лица, свих квалификационих структура, док је другој години планирано запослење 10, а у трећој још 20 радника“, објаснио је Јевтић, додајући да је, због специфичности посла и радних задатака у области планиране производње, највећа потреба за ангажовањем женске популације.

Председник општине Мали Зворник истакао је да је покретање производње обуће у Брасини производ вишемесечних разговора челника општине, инвеститора и Владе РепубликеСрбије, која је разумела потребе на локалу и подржала предлог.

„С обзиром да вредност инвестиције превазилази могућности субвенционисања из локалног буџета, за реализацију ове идеје била је неопходна помоћ државе. Стога смо се одмах по добијању писма заинтересованости од стране инвеститора обратили Влади Србије. Уследили су састанци на којима смо у сарадњи са господином Данилом Цицмилом, економским саветником премијера Србије, утврдили даље кораке по процедурама за добијање државне помоћи“, рекао је Јевтић, захваливши се Влади Србије на подршци и ефикасном деловању.

Пословни простор у Брасини, некадашња ,,Кончара“, у којем је предвиђено отварање фабрике обуће, од пре неколико година је у власништву Општине Мали Зворник, која ће, како би га што пре адаптирала за потребе инвеститора, у наредним месецима спровести радове на унутрашњем уређењу објекта.

Погон у Малом Зворнику пословаће под називом Друштво са ограниченом одговорношћу за производњу промет роба и услуге „Brasina – Shoes“ Мали Зворник и његова основна делатност биће производња обуће, с циљем ширења пословања и проналаска нових тржишта, првенствено у Русији.

Друштво са ограниченом одговорношћу за производњу, промет робе и услуге „Обућа“ Зворник постоји и успешно послује већ 15 година, извозећи обућу на тржиште Италије и Француске.

Фабрика се зове једноставно ,,Обућа“, а њен власник Владимир Мијатовић је, на први поглед, такође, једноставан човек, али то никако не значи и обичан. Мијатовић је докторирао економске науке, а затим је завршио и Факултет за физичко васпитање и на њему докторирао кинезиологију, пратећи резултате рада са својим радницима који највећи део дана проводе седећи. Међутим, он је и војни пензионер. Владимир Мијатовић је познат и као спортски радник, а зидове фабрике у Зворнику красе и бројна признања која су добили за хуманитарни рад.

Каже да је као младић увек обраћао пажњу на добре ципеле, али никада није размишљао о томе да би могао и да их производи. Међутим, 2003. купио је из стечаја предузеће ,,Стандард“ и са 40 радника почео да производи обућу за познате купце у Италији и Француској. Данас имају 450 запослених, а поред модне обуће, производе и ХТЗ опрему.

,,Производимо обућу од природних материјала, ђонови су од гуме и каучука, а горњи дио је комплетно урађен од коже. При том и лепак који користимо је органског порекла, потпуно безопасан за животну средину, а немамо проблема ни са испарењима у погону нити са одлагањем амбалаже. Материјал је највећим делом из Италије и Француске, а нешто набављамо и у Руми и Високом.

Фабрика ,,Обућа“ ускоро отвара и погон у Брасини. У шали каже да, ако се само мало промени нагласак и помери на последњи слог, Брасина може да звучи и као италијанско место, а пошто ће обућа и из тог погона такође ићи у извоз, верује да ће многи купци бити заведени и именом и дизајном.

У Брасини ћемо за почетак запослити до 150 радника и имамо у плану да, користећи трговинске олакшице Србије са Русијом и Кином, проширимо тржиште. Наша обућа се већ продаје на руском тржишту, али преко Италије. Када ми будемо директни извозници, биће јефтинија чак за 25 одсто“, пренео је Мијатовић у изјави за ,,Лозничке новости“ део дугорочних пословних планова.

Извори: Општинска управа општине Мали Зворник / eKapija / Лозничке новости / Мали Зворник Инфо

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

Новинари: Љиљана Ристановић / Далибор Крстић

 

Share