ЖОК Мали Зворник: Повратак у Колубарско-мачванску лигу сениорки

🛎 У финишу првенства у Другој лиги – група Центар, одбојкашице Малог Зворника завршавају сезону на 11. месту табеле, након серије од седам узастопних пораза. Последња победа остварена је у XV колу такмичења у Другој лиги – Центар, када смо се домогли седмог места, што је и обећавало опстанак у овом респектабилном рангу одбојкашког спорта. Но, од тог 25. фебруара, када смо на домаћем терену у Малом Зворнику савладали сениорке ЖОК Стерија – Нови Београд, доживели консолидацију, дисциплину, одлучност и промену приступа игри, за непуна два месеца смена генерација узела је свој данак.

🚩 Сениорке ЖОК Мали Зворник одиграле су  утакмицу последњег кола сезоне у Другој лиги – група Центар на домаћем терену, у четвртак, 13. априла.

🏐 ЖОК Мали Зворник 1 : 3 ЖОК Млади радник (Пожаревац)

(1. сет 09 : 25, 2. сет 23 : 25, 3. сет 25 : 22, 4. сет 20 : 25) 77:97

🏫 Сала Средње школе Мали Зворник.

🗓 Четвртак, 13. април.

Од 🕝 до 🕟.

🏅 Екипа ОК Црно Беле 011, из Београда, стекла је право такмичења у Банка Поштанска штедионица Прва лига у такмичарској 2023/2024. години.

〽️ Екипе Рибница (Мионица), Стерија (Нови Београд), Мали Зворник и ЖОК Млади Радник (Пожаревац), на основу овогодишњег учинка, напуштају Другу лигу – Центар и надметаће се у припадајућим регионалним лигама у такмичарској 2023/2024. години.

📋 Првенство у Другој лиги – Центар уобичајено се одржава од октобра до априла. Све утакмице (заостале и редовно коло) морале су бити одигране до 16. априла 2023.

Зоран Грбић, професор физичког васпитања, тренер је обе селекције наших одбојкашких екипа, сениорки и пионирки.

🏆 Првотимке Црно-белих 011 су боравак у Другој лиги искористиле као кондиционе припреме за тријумфалан повратак у виши ранг. Освојиле су 63 бода, имају 21 победу, а доживеле су само један пораз у сезони, од трећепласираног тима ТЕНТ II. Сет разлика од 64:9 (+55) је још једна потврда њиховог квалитета.

ЖОК Црњански у Другу лигу – Центар пласирао се као првопласирани клуб Регионалне лиге Београд. Оствариле су историјски успех и напредују узлазном путањом након седам сезона у регионалној и општинској лиги Београд. Квалитетном игром заслужено су се у овом рангу такмичења домогле другог места на табели, освојивши 47 бодова. Оствариле су 17 победа, уз сет разлику од 57:31 (+26). Поражене су у IV, VII, X, XIX и XXI колу.

✴️ ЖОК Мали Зворник, настојећи да увек у најбољем светлу представља нашу општину, учинком је, током сезоне дуго стремио ка позицијама на средини табеле. Са 21 бодом, освојеним након седам победа, а поражене су у 15 утакмица, те сет разликом од 31:51 (-20), наше сениорке су претпоследње на табели, јер су досадашњи ривали значајно побољшали квалитет игре и изборили су се за победе на крају сезоне.

Нажалост, у дуелу са ЖОК Млади радник (Пожаревац) нисмо прекинули низ утакмица са лошим резултатима и  окончали сезону победом.

Наше противнице пружиле су један добар меч у XIX колу када су изненадиле првотимке ЖОК Стерија, победивши их резултатом 3:1.

У Малом Зворнику остварена је друга победа Младог радника, клуба чији је пласман на последњем месту јасан сигнал за неминовност повратка у Браничевску регионалну лигу, након две сезоне одигране у средини табеле Друге лиге – Центар. ЖОК Млади Радник изборио се за седам бодова у овој сезони, а поражене су у 20 утакмица. Сет разлика им је 15:62 (-47).

Током јесење полусезоне победили смо их у утакмици једанаестог (XI) кола, у Пожаревцу, резултатом 3:0. (1.сет 20 : 25, 2.сет 17 : 25, 3.сет 17 : 25).

Снажна конкуренција није нам дозвољавала ни опуштање, ни предах, а наше сениорке суочене су са сменом генерација и пресудном чињеницом да су у друштву екипа из много већих градова и општина које се годинама такмиче у три најјаче одбојкашке лиге, те им ни финансирање не представља отежавајућу околност.

Наш клуб је двогодишњим наступом у овом рангу такмичења већ заслужио признање, десеткован одласком матуранткиња које су сада на факултетима. Сениорке играју у пуном саставу на домаћем терену, а у гостима се млађој генерацији одбојкашица пружа изванредна прилика да стекну искуство и прекале се у окршајима са квалитетним клубовима, који су се, до ове сезоне, такмичили у три лиге.

Неретко екипе из мањих средина одустају, упркос одличном пласману у средини или врху табеле, јер су дуга путовања и пуна посвећеност у аматерском спорту дугорочно неодрживи, без адекватне компензације за ту и тако уложену енергију.

Ипак, најинспиративнији пример истрајности и квалитета су првотимке ЖОК Клек из насеља надомак Зрењанина, са нешто више од 2000 становника, које су се као овогодишње шампионке Прве лиге поново квалификовале за елитно такмичење у Суперлиги Србије.

Женски одбојкашки клуб Мали Зворник победом и високим пласманом, на четвртом месту, окончао је прошлу сезону (2021/2022) у Другој лиги Србије – група Центар. 

Сениорке су потврдиле своје умеће, до сада стечено знање и савладане вештине, а спортска срећа била је на страни наших одбојкашица у околностима које нису зависиле само од њиховог учинка.

Пласман у врху табеле био је предуслов за опстанак у лиги, због промена у организацији лигашког такмичења и укидања Прве Б лиге. По укидању Прве Б лиге, ЖОК ТЕНТ 2 (Термоелектрана Никола Тесла) Обреновац, Смеч 5 – Крагујевац, Стерија – Нови Београд, Дунав – Београд и Раднички – Крагујевац су екипе које су распоређене у Другу лигу  – Центар, а као претпоследња и последња екипа на табели Прве лиге Србије, Црно беле 011 – Београд и Спартак – Љиг оснажиле су Другу лигу – Центар.

Осим ЖОК Лазаревац који се, као неоспорно најуспешнији, сплетом околности пласирао у Прву лигу Србије, где је сезону неславно окончао на последњем месту, наши ривали у сезони 2022/2023 биле су и најбоље пласиране екипе Друге лиге – Центар у протеклој години: Шумадија (Аранђеловац), Рибница (Мионица) и Млади Радник (Пожаревац).

Остваривши 14 победа, уз осам пораза, наше одбојкашице освојиле су 41 бод, уз сет разлику од 47:35 (+12).

🏆 Одбојкашице Малог Зворника су се, после четири сезоне одсуства, 2021. године тријумфално вратиле у ранг друголигашких такмичења. Након 18 кола такмичења, биле су првопласирана екипа регионалне Мачванско – Колубарске лиге, у сезони 2020/2021, са 42 бода из 15 утакмица, остварених 14 победа и забележеним једним јединим поразом од 3:2 у XIII колу такмичења.

Извори: Удружење одбојкашких клубова републичких лига (УОКРЛ) / Srbijasport.net / Мали Зворник инфо / Одбојкашки клуб Мали Зворник

📸  Мали Зворник инфо

Коментари: Мали Зворник инфо

Д.В.К

Share