Завршене бујичне бране од данас на одговорност локалне самоуправе

Церемонија предаје брана је одржана данас, 26. јуна, у Лозници и у Великој Реци.

Ирена Војачкова, Стални представник УНДП-а у Србији, Марко Благојевић директор Канцеларије за обнову поплављених подручја и Иван Бошњак, државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу  свечано су данас предали локалној самоуправи надлежност над управљањем бујичним бранама у Доњој Трешњици и Великој Реци.

Програм Уједињених нација за развој (УНДП), у сарадњи са Канцеларијом за помоћ и обнову поплављених подручја, ЈВП „Србијаводе“ и уз подршку министарства за државну управу и локалну самоуправу завршава изградњу 18 брана на бујичним рекама у 8 општина у Републици Србији.

Бујична брана у Великој Реци
Бујична брана у Великој Реци

Завршене бране у Лозници (на реци Штири) и у Малом Зворнику (на Борањској реци, Малој и Великој реци) УНДП предаје националним партнерима Канцеларији за помоћ и обнову поплављених подручја – у Малом Зворнику и ЈВП „Србијаводе“ на реци Штири у Лозници. Предаја је обављена путем предаје пројеката изведеног стања, које су припремиле компаније САДЕ и Аутотранспорт – које су и изградиле бране, уз сагласност надзора – ЈВП „Србијаводе“. Истом приликом ЈВП „Србијаводе“ су предале упутство општини Мали Зворник о одржавању брана у добром стању, у којем може да спречи рушилачко дејство бујице на најефикаснији начин.

Бујична брана у Великој Реци
Бујична брана у Великој Реци

УНДП је организовао превоз новинара на лице места да би промовисали значај оваквих објеката у нади да ће се и друге општине у Србији посветити структурним мерама смањења ризика од будућих катастрофа.

Насловна фотографија: Директор Канцеларије за обнову поплављених подручја Марко Благојевић, представници УНДП-а и локалне самоуправе на церемонији предаје бујичне бране на Великој реци.

Фото: Општинска управа општине Мали Зворник

primopredaja brana 009

Share