Заљубљеници у кулинарску уметност награђени за оригиналне укусе Гурманијаде

Гурманијада већ тринаест година представља најмасовније пролећно кулинарско такмичење у три категорије: кувању рибље чорбе, кувању чорбастог пасуља и кувању гулаша на ловачки начин. За овогодишње кулинарско такмичење пријављено је чак 39 екипа.

Пласман на XIII гурманијади у Малом Зворнику:

  • Рибља чорба:

Првопласирани су Банатски кулинари из Кикинде, града чија ће нас братска туристичка организација угостити у септембру током четвородневне манифестације „Дани лудаје”, од 14. до 17. септембра.

Другопласирани у овој кулинарској дисциплини су чланови екипе из Доње Трешњице „Чича и ја”, чија је представница Ана Тадић примила вредне награде.

Треће место припало је екипи хотела „Ројал Дрина” Мали Зворник, коју је репрезентовао Дарко Бојић.

  • Чорбаски или војнички пасуљ:

Најуспешнија екипа у кувању чорбастог пасуља, „New Now” (Њу-нау), долази нам из Новог Сада.

Друго место припало је екипи „Петак 21” из Лознице, коју је представио Владислав Петровић, у друштву најмлађих чланова.

Трећепласирана је дружина „Чича Глиша”, са неизбежном погачом испод сача у прилогу. Мештар Глигорије Пуртић, народни је приповедач и хуманиста из Брасине.

Након петогодишњег предаха, на „Гурманијади” се од претпрошле године такмичи познати Чича Глиша, који редовно привлачи пажњу свих посетилаца манифестација у Малом Зворнику својим здравицама, стиховима и храном припремљеном на традиционални начин. Прошлогодишњи је победник у овој кулинарској дисциплини.

  • Кување гулаша на ловачки начин:

Овом приликом стручни жири, за све оне који воле јела од меса, али и најпробирљивије љубитеље гастрономије, на крају доделе победничких признања препоручује гулаш као посластицу и специјалитет који се не пропушта, који је увек добродошао.

Гулаш који је освојио највише овогодишње  признање ђаконија је екипе „Ентеријер Симић” из Доње Трешњице. Њихов представник Гојко Симић је у протеклој деценији убрао бројне награде за квалитетна кувана јела, само су екипе мењале називе.

Другопласирани су наши стари познаници и добитници награда у свим дисциплинама „Котлић фром Комирић”.

У име трећепласиране екипе „Подгорка” Осечина награду је примио директор Туристичке организације Подгорина Драган Поповић, која ће нас угостити током Сајма шљива у Осечини.

Трочлани стручни жири Гурманијаде чинили су: Бошко Здјеларевић – члан Асоцијације аматерских краљевских кувара Србије, Миломир Симић – професор куварства из Ваљева у пензији и Милош Чолић – специјалиста гастрономије, професор куварства у Економској школи у Ваљеву.

Фото албум: Гурманијада MMXXIII

Фото албум: Гастрономи награђени за кулинарску умешност

Фото: Мали Зворник инфо / Туристичка организација општине Мали Зворник

Д.В.К.

Share