„Заиграј срце”: Пролећни празник фолклора у Малом Зворнику

Фолклорни ансамбл и певачка група „Незаборав“ из Малог Зворника у суботу, 25. маја, домаћини су међународне смотре ветерана и рекреативних фолклорних група „Заиграј срце”. Учествоваће фолклорни ансамбл „Ђидо” из Богатића, КУД „Мост” из Братунца, Удружење за очување традиције „Бирач” из Власенице, КУД „Ивањица” из Ивањице, КУД „Караџић” из Лознице, СКУД „Железничар” из Новог Сада, „Свети Деспот Стефан Лазаревић” из Сребренице, фолклорни ансамбл ветерана „Бранко Радичевић” Центра за културу „Сирмијумарт” из Сремске Митровице, ансамбл народних игара и песама „Дукат” из Бијељине и „Ветерани фолклора Мали Зворник”.

Концерт ће бити одржан у малозворничком Дому културе, почетак је у 19 сати и улаз је бесплатан. Дефиле учесника кроз Мали Зворник, ако то временске прилике дозволе, планиран је за 18.15.

Ова група ветерана фолклора и рекреативаца ујединила се под окриљем Удружења жена „Незаборав”, ценивши досадашња постигнућа чланица које већ 13 година предводи председница Скупштине Драгица Вучетић. Уметнички руководилац Фолклорног ансамбла „Незаборав” Драган Ђајић ове године обележава 40 година прегалаштва у улози оснивача, кореографа и у организацији културно-уметничких манифестација.

Први пут су представили јавности средином јуна 2018. године, наступивши у Центру за културу „Вук Караџић” у Лозници. У 2019. години, „Незаборав” је наступио у емисији „Шареница” на првом програму РТС, 3. фебруара, гостујући у мешовитом ансамблу, а недуго потом, на IV фестивалу ветерана фолклора у Малом Зворнику, 23. фебруара. Средином марта учествовали су у уметничком програму Великог прела у Малом Зворнику, а почетком априла гостовали су у емисији „Прело у нашем сокаку” на ТВ Хепи. У припреми је и нова кореографија: „Игре из Ваљевске Колубаре”, уз стручну подршку кореографа Слободана Радоичића из Обреновца.

Фолклорни ансамбл „Незаборав” оформио је у октобру 2018. године и певачку групу у Малом Зворнику. Спојиле су их жеље и афинитети да кроз песму негују традицију и наш фолклор. Уметнички руководилац Дуња Блажић, позната нам је и као оснивач певачке етно-групе „Лозице”, женске певачке групе за неговање традиционалних песама. Ово вече ће бити прилика за премијерни наступ вокала. Отпеваће вам бисере староградске музике: „Пред Сенкином кућом” и „Ој, јесенске дуге ноћи”.

Определивши се и за староградске игре, фолклорни ансамбл „Незаборав” осмислио је кореграфију „Бојарка”, по аранжману састава Дуо Модерато из Београда који је своју музичку концепцију, за гитару и виолончело, засновао на обрадама и стилизацији етно музике са ширег простора Балкана.

Овом приликом, организатори прве Међународне смотре ветерана и рекреативних фолклорних група у Малом Зворнику: „Заиграј срце!” преносе своју захвалност на уступљеним просторијама и подршци установи културе – Библиотеци „17. септембар”, коју предводи директорица Славојка Спасеновић.

Осим што подстиче развијање плесних и музичких способности, учешће у Фолклорном ансамблу и Певачкој групи „Незаборав” доприноси популаризацији општине Мали Зворник, међугенерацијској сарадњи, развијању толеранције и тимског рада. Управо те квалитете препознали су представници локалне самоуправе, када су подржали пројекат „Заиграј срце!”, међународну смотру ветерана и рекреативних фолклорних група, доделивши подстицајна финансијска средства удружењу жена „Незаборав” за реализовање програма од јавног интереса. Удружење се захваљује челнику општине, председнику Зорану Јевтићу.

Међународна смотра ветерана и рекреативних фолклорних група у Малом Зворнику: „Заиграј срце!”  

Редослед наступа:

Певачка група „Незаборав” Мали Зворник – „Пред Сенкином кућом” и „Ој, јесенске дуге ноћи”;

Фолклорни ансамбл „Незаборав” Мали Зворник – кореграфија „Бојарка”;

Фолклорни ансамбл „Ђидо” Богатић – кореографија „Игре из Горњег Понишавља”;

Културно умјетничко друштво „Мост” Братунац – кореографија „Игре и песме из Студеничког краја”;

Удружења за очување традиције „Бирач Власеница” – кореографија „Игре са Космаја”;

Културно-уметничко друштво „Дом културе Ивањица” наступа Староградским играма;

Културно-уметничко друштво „Караџић” из Лознице, наступа сплетом игара из Шумадије;

Ветерани фолклора Малог Зворника” представљају се кореографијом „Игре из Лесковца”.

Српско Културно уметничко друштво „Железничар” Нови Сад наступа „Играма из Ужица”;

Српско културно-умјетничко друштво (СКУД) „Свети деспот Стефан Лазаревић” из Сребренице – кореографија „Прођи Миле кроз нас крај” и „Чачак”.

Фолклорни ансамбл „Бранко Радичевић” Сремска Митровица, који делује при Центру за културу „Сирмиумарт”. Ансамбл ветерана наступа кореографијом „Игре из Пирота;

Гостујућа делегација – Ансамбл народних игара и пјесама (АНИП) „Дукат” из Бијељине.

Извори: Мали Зворник инфо / Фолклорни ансамбл „Незаборав”  / Лозничке новости

Фото: Мали Зворник инфо / Општинска управа Мали Зворник

Новинар сарадник и водитељ манифестације: Далибор Крстић

Share